Най-продаваните смартфони за 2019 са главно от Apple и Samsung

Най-продаваните смартфони за 2019 са главно от Apple и Samsung

Ново проучване на Counterpoint Research показва, че макар да се появи през септември, iPhone 11 е успял да стане вторият най-продаван смартфон за 2019 година в световен мащаб. Устройството постига това с по-ниска цена спрямо своя предшественик, а пазарната му поява стана във важния сезон на предпразнично пазаруване в края на годината. В топ 10 на най-продаваните смартфони за 2019 Apple има 6 модела, а на върха на класацията е iPhone XR.

Samsung има три модела в класацията и всички те са от серията Galaxy A, което показва значението на серията за корейците. През миналата година компанията промени сериозно линията и добави в нея премиум функции като OLED дисплеи, много камери и вградени в екрана сензори за отпечатъци. Най-продаваният смартфон на Samsung в глобален мащаб е бил Galaxy A50, а след него се нареждат Galaxy A10 и A20. В топ 10 попада и Oppo A5, който заменя предложението на Xiaomi от 2018.

Поглед към разпределението по региони показва, че в Северна Америка Apple държи всичките позиции в топ 5, а Samsung успява да постигне това в Близкия изток и Африка. От друга страна първите 5 най-продавани телефони в Северна Америка държат почти 30% от пазара, което е най-високото от всички региони. Освен това iPhone XR е единственият смартфон с двуцифрен пазарен дял.

Интересно е, че в топ 10 на най-продаваните смартфони в света през 2019 няма устройства на Huawei, която държи втора позиция по пазарен дял на пазара на смартфони. Компанията успява да вкара един телефон в класацията по продажби, но го прави в родината си - там P30 е на пето място. След наложените търговски санкции от страна на САЩ Huawei се фокусира главно върху пазара в Китай.

Другите най-продавани модели в Китай са на Oppo и Vivo. В същото време в Европа топ 5 се поделя между Samsung и Apple. В Южна Америка четири от петте най-продавани модела са на Samsung, а междu тях се вмъква и Motorola Moto E5 Play. Що се отнася до останалата част на Азия там най-продавани са били модели на Oppo, Samsung, Apple и realme.

Counterpoint Research посочва, че realme влиза за първи път в топ 5 по продажби, което се дължи на силното представяне в Индия и Югоизточна Азия. Брандът отчита изключително висок ръст за 2019 с 426% увеличение на продажбите и на практика е бил на първо място по този показател.

Според доклада моделите от топ 10 са имали сумарно около 15% от всички продажби през годината. 5G устройствата все още имат малък дял от продажбите - едва 1%, но ситуацията може да се промени през тази година.

Източник: Counterpoint Research

Препоръчани оферти


Втора употреба с гаранция