Не се доверявайте изцяло на Apple Watch за здравето си

Не се доверявайте изцяло на Apple Watch за здравето си

Умните часовници Apple Watch са най-продаваните устройства от този тип, като се радват на сериозна популярност сред потребителите. Това се дължи отчасти и на добавянето на нови технологии, включително и възможността за изготвяне на електрокардиограма (ЕКГ), както и за засичане на предсърдно мъждене (AFib).

Потребителите обаче, които разчитат на тази функционалност, следва да имат едно на ум, тъй като часовникът не го засича при стойности на пулса от над 120 удара в минута (bpm). Това е описано в документацията, подадена от компанията към FDA.

Според проучване на Forbes ограничението има доста сериозни последствия, тъй като по данни на Mayo Clinic сърдечният ритъм на пациенти с Afib може да варира между 100 и 175 bpm. По този начин голяма част от засегнатите потребители може да не научат за състоянието си от часовника.

Според изследване от 2015 една трета от новите пациенти с AFib имат пулс от над 120 bpm. Друго публикувано наскоро проучване показва, че Watch Series 4 определя точно 34 от 90 случая на заболяването, което означава, че успеваемостта му е 41%. Разбира се, трябва да отбележим, че състоянието е доста трудно за засичане, като потребителите не трябва да са осланят изцяло на носимите си джаджи за това.

Въпреки това трябва да посочим, че в заявката си към FDA, Apple посочва, че състоянията при пулс от над 120 bpm и под 50 bpm, се определят като некласифицирани (unclassified). При чести такива състояния потребителите ще получават известие, което ги приканва да посетят лекар.

От представянето на Watch Series 4, с който беше въведена възможността за осъществяване на ЕКГ, Apple посочва със ситен шрифт при моделите, които поддържат опцията, че те не са уреди за диагностициране. Освен това FDA одобри тази функционалност с някои условности, а това значи, че тя не може да се сравнява с други професионални уреди.

Междувременно компанията от Купертино ще си партнира с Johnson & Johnson за изследвания в сферата на предсърдното мъждене, като ще се проучва възможността за предсказване на инфаркти при възрастни хора. Компанията води и преговори със застрахователи за възможността те да предлагат часовниците ѝ с отстъпка.

Източник: Gizmodo

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция