Неустойката при прекратяване на мобилен договор ще е до 50% от оставащите такси

Неустойката при прекратяване на мобилен договор ще е до 50% от оставащите такси
Според предвидени промени в Закона за електронните съобщения, когато потребител реши да промени мобилния си оператор преди края на договора, той ще дължи неустойка не повече от 50% от оставащите месечни такси. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в интервю пред ТВ7, пише вестник "Дневник". Освен това телекомите ще бъдат задължени да предупредят с SMS клиентите си при смяна на текущия оператор - това ще е от полза както за хората, които пътуват в чужбина, така и за живеещите или пребиваващите в крайграничните райони.

Там често се случва сигналът от оператор на съседна държава да е по-силен и някои хора без да знаят водят разговори от територията на България в режим на роуминг и плащат по-скъпо. Подобно предупреждение се прави и в момента при работа в роуминг и не е ясно за какви допълнителни промени в начина на известяване става дума.

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2013/01/09/1981132_pri_smiana_na_gsm_operatora_shte_se_plashta_do_50_ot/

http://tv7.bg/dobro-utro/news/9593842.html

  • Ами няма да има субсидии за телефони.В крайна сметка тези субсидии са изгодни само при договори с много висок тарифен план.От 50лева нагоре.Ако си направиш елементарната сметка,ти си я плащаш тая субсидията като цена на тарифата вместо като цена към телефона.И още по-лошо!Ако се случи да ти паднат доходите(бизнеса)ти ще останеш задължен за висока тарифа,която освен че ти е скъпа ами вече не ти и трябва.Щото се предполага ,че ти е намаляла работа и ангажиментите.И докато телефона можеш да го продадеш лесно и що годе да му покриеш вноските,то тарифа как се продава?!А за ниските тарифи на практика субсидията е пренебрежително ниска сума и масовият потребител се възползва от договора заради разсроченото плащане,а не заради субсидията.Така,че тая твоя субсидия си е безсмислена от където и да я погледнеш.Ако пък е важна за по оборотните клиенти на високи тарифи,то може да се направи с възстановяване на направената отстъпка-субсидия от клиента,ако предварително си прекрати договора.Но не и да плаща за пакети услуги,който вече няма и не иска да ползва.
    propov
  • По скоро е решение, след което операторите ще предлагат по-малки субсидии за телефоните, а ние ще цъкаме с език какви цени предлагат операторите зад океана, а пък нашите михлюзи... Което е разбираемо все пак - операторските субсидии се предлагат като замяна на това, че ще потребяваш услугите им. И когато има несигурност колко дълго ще ги потребяваш, следва да се редуцират евентуалните загуби от несъбрани пари от услуги, с които се покриват субсидиите за телефони. Въпрос на финансви изчисления и статистика. Така че нека не се радваме предварително прекалено много. И не ме разбирай погрешно - не съм фен на никой от операторите в България.
    agb
  • Трябва да е не повече от 30% !!! Операторите пак ще печелят от това,защото след като прекратиш договора,плащаш някаква сума и отиваш при друг оператор,няма да останеш без карта.Както с пренасянето на номера,парите си се въртят при операторите.
    Критик