Nokia 9.3 PureView ще може да записва видео в 8K

От доста време знаем, че HMD Global подготвя наследник на първия си смартфон флагман Nokia 9 PureView, но премиерата на устройството се бави заради редица фактори. Голяма част от усилията на компанията изглежда са насочени към камерата на устройството.

Очаква се тя да включва 108MP сензор, а сега благодарение на Nokia Power User научаваме, че телефонът ще може да записва видео с резолюция до 8K при 30 кадъра в секунда. Тази опция се тества и ще бъде добавена, ако резултатите са добри, като в момента инженерите на компанията финализират алгоритмите за обработка.

Заснемането в 8K ще е възможно благодарение на наличието на чипсет Snapdragon 865, а интегрирането на актуалния чип беше посочвано като друга причина за забавянето на модела. Фокусът при снимките е в нощния и професионалния режим. При първия от тях ще бъде извлечена ползата от наличието на по-големи пиксели чрез сливане и оптична система за стабилизация.

За професионалния режим се подобряват алгоритмите за обработка на изображението и ръчното управление. Освен това ще бъдат въведени ексклузивни ZEISS ефекти, за които на този етап няма допълнителна информация. Очаква се премиерата на устройството да се осъществи през второто полугодие на 2020.

Източник: NPU