Nokia 9 PureView е първият смартфон с петорна камера

Nokia 9 PureView е първият смартфон с петорна камера

HMD Global представиха днес в Барселона дългоочаквания си флагман Nokia 9 PureView, който е и първият смартфон с петорна камера. HMD са заложили на стъклен корпус, а смартфонът има и IP67 сертификация за водо- и прахоустойчивост. Предният панел съдържа 5.99-инчов P-OLED дисплей, който е с резолюция 2880 x 1440 и поддържа HDR10. Екранът логично за ценовия клас е покрит със закалено стъкло Gorilla Glass 5. Сензорът за отпечатъци е вграден в дисплея, но желаещите да ползват други методи за отключване могат да прибегнат и до лицево разпознаване, което според HMD Global поддържало и изкуствен интелект.

Леко изненадващ е изборът на чипсет. Създателите на Nokia 9 PureView са заложили на миналогодишния Snapdragon 845, който обаче би следвало да осигурява отлична производителност и през 2019. Другата интересна особеност е наличната цветова гама или по-скоро нейното отсъствие. Смартфонът ще се предлага единствено в синьо и единствено в конфигурация с 6GB RAM и 128 GB памет за приложения. Но това са детайли на фона на основната атракция – петорната камера. Nokia 9 PureView разполага с пет 12-мегапикселови сензора с бленда f/1.8 и лещи на Zeiss. Два от сензорите са цветни, а останалите три са монохромни. Добавен е и шести ToF сензор за отчитане на разстоянието до обектите. Цялата тази конфигурация е подпомогната от двутонова LED светкавица.

Интересното е, че HMD Global са заложили на еднакви сензори и няма да намерите широкоъгълни лещи и други подобни решения от последната година. Решението в случая е продиктувано от желанието да се постигне оптимално качество. Телефонът снима едновременно и с петте сензора и след това комбинира техните изображения в общ кадър, което пък осигурява резултати, подобни на камера с голям сензор. Отново във връзка с камерата е и партньорството с Google и приложението Photos. Софтуерът е оптимизиран специално за петорната камера и може да донастройва фокуса след снимането или да коригира боке ефектите. Според Nokia голямото количество сензори и наличието на ToF модул помагат за събирането на 1200 слоя дълбочинни данни, докато стандартните телефони имат едва 10.

Всичко това трябва да доведе до по-реалистични боке ефекти. При видеото нещата са по-стандартни и Nokia 9 PureView предлага "само" 4K HDR клипове. За селфитата се грижи 20- мегапикселов сензор с бленда f/1.8. Той поддържа Tetracell технологията, така че при ниска осветеност да комбинира четири съседни пиксела в един и да успее да осигури 5-мегапикселови снимки с по-нисък шум. Сред останалите спецификации са Android 9 Pie и участие в програмата Android One, батерия с капацитет 3320 mAh и поддръжка на бързо зареждане. За финал от HMD Global изненадаха с новината, че Nokia 9 PureView ще е със силно лимитирано количество. Компанията ще продава първоначалната партида телефони, а след нейното изчерпване може и да не произведе нови бройки. Цената е 700 долара.

Източник: HMD Global, GSMArena

 

 • Не съм казал, че ги "мачка", но явно няма грам смисъл да се коментира повече. В крайна сметка, щом за теб тестовете "на око" са по-точни, няма как да се получи какъвто и да е разговор. Осоебно като се има предвид, че явно тотално отказваш да прочетеш какво казвам.
  muamamu1
 • Не, теб ще викат да им покажеш как телефонът мачка d90 и d300. :D
  Вито
 • Боже, Боже, колко мъка има по този свят, Боже... Добре, вече ще знам, че dynamic range-а се мери на око. Гледаш две снимки в не контролирана околна среда и викаш @Вито да ти обясни. Абе въобще, българите сме голяма работа. От всичко разбираме без грам научни познания. ;)
  muamamu1
 • Ей такива дето се пънат, че чели,а не видели една снимка сравнена, РЕАЛНА СНИМКА, изобщо не са за тук. Пишело било, абе... Без думи.
  Вито
 • Абе пич, ти адекватен ли си? Какви глупости си седнал да пишеш? Тук става въпрос за ясни и точни факти, които хора по-умни от теб и мен са седнали, тествали са и са ги изкарали като информация. D90 е ок. 12 стъпки, при D300 е ок. 12,6 стъпки. От тук следва, че 9 PureView със своите 12,4 е по-добре от D90 и почти на нивото на D300, както написах по-горе. Какво, трудно е да сравниш числата 12, 12.4 и 12.6 ли? Или какво очакваш? Да си купя и трите, да си купя нужните материали за измерване и да ги меря ли, пък тогава да приказвам? От заяждане обаче изпусна най-важното - 5-те камери в 9 PureView дават резултат, който е на ниво на сензор в пъти по-голям от този в който и да е телефон. Това исках да кажа. Ама уви, нали трябва да се заядем... Е, щом в тази посока биеш - да, 9 PureView погреба D90 и е почти на нивото на D300. Не го погребвам аз, а ясни и точни изчисления. А твоите налудничеви приказки нямат грам място измежду точни и ясни изчисления, ясно?
  muamamu1
 • Интересното е, че нямаш снимки от изброените от теб фотоапарати и тая нокия които да сравниш, а с лека ръка погреба едни D никони, че нямали 12 стъпки...
  Вито
 • Правя сравнение с данните, които предоставя Нокиа - 12,4 стъпки. Никоните са тествани до болка и инфо има онлайн. Какво е интересното?
  muamamu1
 • Гавра, гавра, ама имаш 12,4 стъпки dynamic range от телефон. Да, вярно, не е от един сензор, но по-лоши резултати изкарваш от D90 и положението е горе-долу същото при D300, което хич не звучи зле. Интересно кога направи сравнения с Никона?
  На всичко отгоре няма и един сензор с OIS... Да, от видяното е ок, но нищо което да предизвика уау, а са цели 5 камери... Двете камери с 10х зум на опо предизвикват по-голям интерес.
  Вито
 • В действителност мернах някои приятни кадри. Въпреки, че при китайците никога не се знае какво са показали, докато не видим малко повече ревюта.
  board
 • Според мен трябва да го нацвъкат целия с камери, ако искат да се отличават с нещо. Където хванеш - камера да пипнеш!! :D
  Ванката
 • Аз мисля, че ще предложат телефон с 10 камери за се отличават от конкуренцията и спорт този закъснял модел.
  A4i
 • Гавра, гавра, ама имаш 12,4 стъпки dynamic range от телефон. Да, вярно, не е от един сензор, но по-лоши резултати изкарваш от D90 и положението е горе-долу същото при D300, което хич не звучи зле.
  muamamu1
 • Щот от месеци лежи по складовете и първоначално беше обявено, че тва е просто един прототип... Накрая решиха да сглобят чарковете които вече са произвели. Нищо интересно от тая петорна камера! Очаквах огромен зум, предвид първата пюр вю камера в 808, и поне един широк ъгъл. Те ръгнали три черно бели сензора... Гавра. Само Nokia и PureView надписи не стигат, че и 620 евро на всичко отгоре. Смахнати.
  Вито
 • Компанията ще продава само първоначалната партида телефони, а след нейното изчерпване няма да бъдат произвеждани нови.  Интересно защо така?
  board