Nokia лицензира името си за нова серия от телефони и таблети

Nokia лицензира името си за нова серия от телефони и таблети

Очаквахме логото на Nokia да се завърне на пазара на телефони и финландската компания потвърди това. Nokia обяви, че е сключила ексклузивно глобално лицензионно споразумение за бранда и интелектуалната си собственост с новата финландска компания HMD global, което е за срок от 10 години и ще й позволи да създаде ново портфолио от обикновени телефони, смартфони и таблети с познатото лого. През този период Nokia ще получава такси от продажбата на устройствата, които покриват бранда и патентите. Устройствата ще са базирани на Android.

Новосформираната HMD се е съгласила да придобие от Microsoft правата за ползването на името Nokia за обикновени телефони и определени права за дизайна на продуктите. Очаква се сделката да приключи през първата половина на годината и след нея HMD ще е единствената компания с глобален лиценз за създаване на всички видови  телефони и таблети Nokia. Компанията се кани да инвестира 500 милиона долара през следващите 3 години в подкрепа на глобалния маркетинг, които ще получи чрез външни инвеститори и от печалбата от бизнеса с обикновени телефони.

Заедно с това днес беше съобщено, че FIH Mobile Limited (FIH), подразделение на Hon Hai Precision Industries (Foxconn Technology Group) придобива за 350 милиона долара останалите активи на Microsoft, свързани с производството, продажбите и дистрибуцията на обикновени телефони. FIH ще се занимава с производството на телефони и таблети с марката Nokia, но HMD ще има пълен оперативен контрол над продажбите, маркетинга и дистрибуцията на продуктите с ексклузивен достъп до придобитата от Microsoft дистрибуторска мрежа.

Начело на HMD ще застане Арто Нумела, който в момента управлява мобилния бизнес на Microsoft за Азия, Близкия изток и Африка и глобалния бизнес с обикновени телефони на Microsoft. Президент на HMD ще бъде Флориан Сейше, който в момента ръководи продажбите и маркетинга на Microsoft Mobile в Европа, а преди това е заемал управленски длъжности в Nokia, HTC и др.

Източник: Nokia

 • Не си разбрал. Първо Microsoft не притежава Nokia - отделни компании са. Microsoft продава на Foxconn бизнеса с обикновени телефони Nokia в същото време лицензира пак на Foxconn името Nokia за смартфони и таблети.
  abando
 • Четох новина от днес, че Майкрософт са продали Нокиa на Foxccon.
  СтенлиРойс
 • Кой да фалира? Ясно ли ти е какво става в момента. Те не участват с инвестиции в това начинание а само ще прибират процент от продажбите за ползването на името. Чиста работа.
  abando
 • Тва е таблет N1 и е от 2014 година...
  Вито
 • Хм . .. Ето я новата Нокия .. ще я има в два варианта ;)
  kan4oto72
 • Хм . .. Ето я новата Нокия .. ще я имма в два варианта ;)
  kan4oto72
 • Хм . .. Ето я новата Нокия .. ще я имма в два варианта ;)
  kan4oto72
 • Ти хубаво се сещаш, ама колко други производители се концентират върху камерата и дизайна? Sony, Samsung и HTC вече предлагат добри решения в това отношение. Притрябвала му е на някой още една таква марка. Дано измислят нещо интересно.
  muamamu1
 • Големи капацитети с големи мнения...Браво....Само ,че никой не ви познава докато NOKIA ги знае цял свят....И все още имат множество много добри работещи телефони...И пак ще направят много нови неща ,които от ай шит чакат да ги откраднат....Има време пред тях и за да го правят отново...значи са подготвени...
  nikaburg
 • PureView няма как да видим повече от Нокиа. Всичките им патенти, вкл и този, плюс ноу-хау и кадри са в МС. А Андроида за мен е в пъти по-зле от Уин Фоун и както някой написа по-долу, Нокиа си копаят гроба за втори път. Тази ОС става само за детски играчки. Още повече, че никой освен, Гугъл и Самсунг не печели от Андроид...
  strikercho
 • Ако сте ми забелязали въобще коментарите, сигурно знаете, че това се очакваше отдавна, само че тази новина малко ме притеснява. Притесняваме, защото HMD ми изглежда като офшорка, собственост на Microsoft и Nokia, което реално е старата песен на нов глас. Двете компании се крият доста несполучливо зад нея с назначаването на директори, които явно са техни кадри. Което значи, че ако нещата не тръгнат (а това е много вероятно - марки като Sony не могат да се оправят на пазара на смартфони), ще я затворят много лесно без големи последици за имиджа на двете компании (Microsoft и Nokia). Явно Nokia ги е страх или просто се възползват от парите на Microsoft. Досега какво видяхме за телефоните на Nokia: 1. Nokia сама си произвежда телефоните - Microsoft дава пари. 2. Microsoft произвежда телефоните - Nokia дава интелектуална собственост. Сега ще видим: 3. Трета компания произвежда телефоните - Microsoft и Nokia, а може би и Foxconn се крият зад нея. Логично в някоя степен по следните причини: Microsoft са в открита война с Alphabet (Google) и няма как да произвеждат телефони с тяхната операционна система. Nokia вече ги е страх от производството на телефони, защото не са сигурни в печалбите от това. Foxconn не могат да произвеждат явно сами телефони, защото ги е страх, че другите производители ще се отдръпнат да произвеждат във фабриките им - особено Apple (които постоянно търсят диверсификация) - това се случи на HTC и в момента HTC отиват на зле от икономическа гледна точка, не говоря за качество на изработка и т.н. Извинявайте, че бях така многословен.
  TRG
 • Прав си, няма как да лежиш на стари ларви. Обикновено ти виждат сметката за няколко дни/седмици. :D:D:D
  th3bigb0
 • Nokia веднъж фалираха, ще фалират явно пак. Преди им беше виновен Стийв Джобс, да видим вторият път с кого ще се оправдаят. Няма как да лежиш на стари ларви години наред, и да разчиташ, че ще бъдеш номер едно цял живот сменяйки само камерата на телефона всяка година. Просто не ги виждам при днешната конкуренция. Те тогава с един айфон не успяха да се справят, а сега при наличието на десетки марки, ще правят пробив. Ако възродят модела 3310, тогава може и да пожънат частичен успех :D
  Maui
 • Сещам се веднага за дизайн и камера, а освен това имат достъп до патентите на Nokia и със сигурност ще измъкнат нещо от тях, за да се отличат.
  chilko
 • Интересно с какво ще се опитат да изпъкнат, да, защото ако смятат да бъдат поредния прозвдител на "различни" Android модели, по-добре да си починат още малко.
  muamamu1
 • Нокия възкръства от пепелта като феникс, под друго име, но са те. Дано са се поучили от грешките си и отказали от високомерието си от миналото. Правилно се насочват и към андроид и загърбват дебилните майкросoфтски мобилни технологии. Успех! (yes)
  kpo
 • Без да съм изобщо информиран ми е любопитно в какъв ценови сегмент ще си ориентират смартфоните. Да наливаш пари в развитие на смартфони при положение, че в Китай ги бълват от 45$ нагоре, е меко казано - рискова инвестиция. Едва ли PureView-a ще е ключето към успеха.
  Tadj