Инфографика на HMD Global обясни как се изготвят ъпдейтите на Android за телефоните Nokia

HMD Global пусна любопитна иконографика, която разяснява подробно процеса по изработката на актуализации на операционната система на телефоните й с марката Nokia. Първата стъпка естествено е предоставянето на изходния код на съответната версия на Android от страна на Google. На следващия етап са необходимите драйвери, които са грижа на производителите на чипсети. Тук е и първата сериозна спънка, защото производителите могат да решат да не поддържат новата версия на Android за даден чипсет. След това производителите на смартфоните добавят своите екстри към Android и софтуерът вече е готов за тестове.

Изпитанията се извършват по няколко различни начина. От една страна производителят тества всичко вътрешно в своите лаборатории и полево съвместно с мобилните оператори, но в същото време все по-често се провеждат и отворени бета тестове с хиляди потребители, които помагат за по-бързото и пълно разкриване на бъговете. След успешния край на бета фазата следва финален контрол на качеството, сертифициране на софтуера по различните стандарти и най-накрая неговото доставяне до всички смартфони от дадения модел.

Източник: HMD Global (pdf)

  • "Тук е и първата сериозна спънка, защото производителите могат да решат да не поддържат новата версия на Android за даден чипсет" Аха, защо тогава обешаваха невъзможни ъпдейти на Mediatek телефоните си? Като всички знаят, че само Qualcomm ca сериозни в това отношение.
    tzincbg