Nokia обяви лицензните такси за 5G устройства

Nokia възнамерява да иска от производителите по 3 евро на устройство за лицензирането на нейните основни патенти, свързани с 5G New Radio (NR). В официално съобщение компанията обяви, че очаква да има "значителна позиция" при стандартните есенциални патенти за 5G. В същия документ от Nokia твърди, че ще уважи изискванията за честно, разумно и недискриминационно лицензиране (FRAND) при определянето на цените за интелектуалната собственост, която е свързана с петотото поколение мобилни мрежи.

Финландците също така обявиха, че ще разработят отделни тарифи за различните видове устройства и ще създадат съвместно с представители на отделните браншове най-подходящите лицензионни схеми. От Nokia уточняват, че прогнозите им се базират на актуалните им патенти и очакванията за бъдещи такива.

Конкурентите Qualcomm и Ericsson също обявиха своите цени за лицензиране на 5G патенти. Ericsson ще таксуват по 5 долара на устройство, но биха могли да направят намаление до 2.50 долара за бюджетни модели. Qualcomm пък възнамеряват да искат 2.275% от продажната цена на модели само с 5G възможности и 3.25% за устройства, които поддържат още 3G и 4G.

Източник: Mobileworldlive

 • И твоето име ли е финландско? До колкото съм запознат HMD Global e финладска компания.
  Диян
 • Имат много общо - мениджъри плюс това, че компанията майка печели от правата за марката без да поема риска реално, обаче в същото време си контролира дизайна и производството на устройствата, възложено на Foxconn, които правят и IPhone. По-добре от това няма накъде.
  tzincbg
 • Nokia Networks няма нищо общо с HMD Global. Това са две отделни компании като втората само името и е финландско:D
  mamuta70
 • Смартфоните не са вече така печеливш бизнес - не случайно Samsung се фокусира повече върху други отрасли и остават Huawei и Xiaomi да растат, не случайно Nokia телефоните са възложени на изпълнител - HMD Global, разбира се под зоркия поглед на Нокия топ мениджъри: https://m.youtube.com/watch?v=k05Q1k4A5ls
  tzincbg
 • А пък аз да попитам, оборудването на Nokia като базовите станциии от HMD Global ли се правят, или от добрата, стара Нокия?
  11125555
 • Излиза, че за 1000$ примерно телефон трябва да се платят 32,5 + 5 + 3,5(грубо) = 41$ :S Епълите ще се наакат (cyber)
  torrentor