Нов стандарт за SD карти обещава обеми до 128 терабайта

По време на изложението Mobile World Congress Shanghai (MWCS) 2018 SD Association обяви нов стандарт за SD карти. Той се нарича SD Express и добавя PCI Express и NVMe интерфейси към картите. Благодарение на PCI Express максималната скорост на трансфера се вдига до 978 мегабайта в секунда, а NVMe протоколът позволява по-бърз достъп до информацията.

Другата голяма новина в новия стандарт е драстично увеличеният максимален обем на картите. Сегашният SDXC позволява създаването на карти с капацитет до 2 терабайта, а с новата спецификация SD Ultra Capacity (SDUC) той ще нарасне до 128 терабайта. Естествено, всичко това е все още далеч в бъдещето. Към момента дори актуалният максимален капацитет не е достигнат.

Още през 2016 SanDisk демонстрираха прототип на карта с 1 терабайт, но тя така и не се появи на пазара, като причината вероятно е високата цена. При своята премиера картата на SanDisk с капацитет 512 GB се продаваше за около 800 долара и дори след редукциите продължава да държи цена около 300 долара.

Източник: Businesswire

  • Новината звучи добре и дано видим и една трета от посоченото на MWCS 2018 в близките 5-10 години, дотогава всичко остава в сферата на абсолютната фантастика. Устойчив трансфер на 978 мегабайта в секунда няма и в най-добрите NVMe дискове с доста по-голям form factor в момента и основната причина е топлинно прегряване/throttling. Трябваше да сложа допълнителен хийтсинк на буут NVMe диск, защото при натоварване тепературата на контролера на моменти достигаше почти 100 градуса (a на другия сензор за целия диск - около 80), при това в на 60-70% отворена кутия и купища вентилатори. Отделно, за постигането на такива скорости си трябва висок клас процесор и дънна платка, да не говорим сложени в смартфон. Повечето смартфони имат забавяне от по няколко секунди при включване, ако имаш SD карта над 128GB и в момента. На 256GB е поне 2 секунди, освен ако не става въпрос за вградена памет и пак няма гаранция, защото има четене на системни файлове всеки път. Колкото повече, толкова по-бавно. В най-добрите 256GB SD карти в момента трансферът не надхвърля 70-80MB/s в най-добрия случай, не знам колко време ще отнеме да постигнат и 50% повече с каквато и да е нова технология.
    MEnergy
  • С 1 ТБ вече има ;)
    Боби13