Нов вирус източва кредитни карти

Нов вирус източва кредитни карти
Компанията Secuarert предупреди за нов опасен вирус, който помага на бандити да източват кредитни карти. Зловредният софтуер носи кодовото име Dexter, а обект на неговата атака са ПОС терминали в магазини и хотели. Към момента според Secualert са засегнати стотици ПОС терминали в над 40 различни държави. Както обикновено, най-голям брой измами има в САЩ, Канада и Великобритания, където се намират над половината от заразените устройства.

Интересното е, че Dexter има коренно различен подход към краденето на информация и той не включва скимиращи устройства. Вирусът се инсталира в ПОС системата, след което прихваща списъка с активните процеси и ги изпраща на бандитите. С помощта на получената информация крадците от своя страна клонират картите и започват да ги източват.

За момента не е известно как точно измамниците успяват да заразят ПОС системите с Dexter. Според Secualert над 30 процента от засегнатите системи са с Windows Server, което пък изключва възможността за класически форми на вкарване на вируса през заразени уеб сайтове и социални мрежи.

http://blog.seculert.com/2012/12/dexter-draining-blood-out-of-point-of.html