Технология може да реши проблема с премигването при ниска яркост на OLED панелите

Технология може да реши проблема с премигването при ниска яркост на OLED панелите

OLED панелите за смартфони стават все по-често срещани не само при флагманите на редица производители, но и в средния клас. На фона на редица предимства пред LCD технологията, OLED има и някои недостатъци, а основният от тях е премигването при ниски нива на яркост. Това се дължи на техника, наречена Pulse Width Modulation (PWM), която управлява яркостта, включвайки и изключвайки рязко подсветката. Макар тези пулсации да не се забелязват от много потребители, те могат да са неприятни и да причинят натоварване на очите.

Производителите предприемат стъпки към отстраняване на проблема, използвайки алтернативни техники като DC dimming, при която се регулира захранването към дисплея за сметка на качеството на картината. Black Shark въведе решението със своя Black Shark 2, а Xiaomi ще го добави към Mi 9 със следващата версия на MIUI. Редица други компании като Meizu, Oppo и iQOO (Vivo) също планират модели с тази функционалност.

Сега от публикация на главния изпълнителен директор на OnePlus Пийт Лау научаваме, че компанията също разглежда възможността за използване на гореспоменатата техника. Той споделя, че е проведено успешно изпитание на тази функционалност, но са налични и редица ограничения. В резултат на това DC dimming ще бъде добавена като опционален избор в OnePlus Laboratory или в опциите за разработчици (Developer Options).

Източници: XDA Developers, Weibo

Препоръчани оферти