Нова технология на Intel може да намали цената на ултрабук лаптопите

Нова технология на Intel може да намали цената на ултрабук лаптопите
Въпреки надеждите на Intel продажбите на ултрабук лаптопите да потръгнат, това не се случва главно заради по-високите цени, на които се предлагат устройствата. Една от причините за това е високата цена за изработка на шаситата от алуминиеви сплави, на които залагат мнозина производители за създаването на тънки, леки и здрави устройства. Това положение скоро може да се промени, тъй като Intel съобщи, че е намерил начин за създаването на евтини пластмасови корпуси, без да се жертва здравината на металните.

Компанията е успяла да създаде концептуален пластмасов корпус за част от цената на алуминиевите, но при запазване на еквивалентна здравина. Новият процес, наречен "анализ на структурното редуциране", заема елементи от автомобилната и самолетната индустрия и може да намали цената на ултрабуците с 25-75 долара, което не е малко. Въпросният анализ на практика е промяна на местата на отделните компоненти в един лаптоп и заздравяване на пластмасовата рамка. Не очаквайте обаче това да се отрази веднага на цената на устройствата - Intel ще обсъди разработката с производителите на лаптопи, ще бъдат направени допълнителни подобрения и ако всичко върви по план, първите устройства с новите корпуси ще се появят догодина.

В интерес на истината, сред най-скъпите компоненти в ултрабук лаптопите са процесорите на Intel, всеки от които струва повече от 200 долара. Компанията обаче не смята да ги предложи по-евтино, както прави AMD с чиповете Trinity в опитите си да конкурира по-успешно Intel при ултратънките компютри.

http://www.reuters.com/article/2012/06/01/us-intel-ultrabooks-idUSBRE8501D120120601