Новата AR платформа на Google е съвместима с милиони устройства с Android

Новата AR платформа на Google е съвместима с милиони устройства с Android

По-рано през годината Apple представи платформата за добавена реалност ARKit, която обещава да позволи на потребителите на устройства с iOS 11 да взаимодействат със света по нов начин. Google отдавна експериментира в тази област, което доведе до появата на Project Tango, но системата изисква достъп до специализирани сензори, които са налични в ограничен брой устройства, и това определено не й помага да стане масова. Компанията е готова да промени това с представянето на нов софтуерен пакет за разработка (SDK), който се казва ARCore и е съвместим и с много от съществуващите устройства с Android, а разработчиците могат да започнат експериментите още сега.

Google посочва, че се занимава с разработката на фундаменталните технологии в основата на мобилната добавена реалност през последните 3 години с проекта Tango и ARCore ще стъпи върху тази работа. Разработката няма нужда от допълнителен хардуер, което означава, че може да достигне до милиони устройства – още днес тя е съвместима с Google Pixel и Samsung Galaxy S8 с Android 7.0 или по-нова версия. Компанията се надява в края на тестовия период системата да може да работи със 100 милиона устройства, а в момента си партнира с производители като Samsung, Huawei, LG, ASUS и други, за да направи това възможно.

ARCore работи с Java/OpenGL, Unity и Unreal и се фокусира върху три основни неща. Първото е проследяването на движението, което се извършва чрез камерата на телефона. По този начин се наблюдават определени точки в помещението и в комбинация с данните от сензорите ARCore определя позицията и ориентацията на телефона, така че виртуалните обекти остават там, където са поставени. Следва разбирането на средата и ARCore може да разпознава хоризонтални повърхности, като ползва същите точки за проследяване на движението. И накрая системата може да следи за околната светлина, за да позволи на разработчиците да осветят виртуалните обекти, така че да са по-реалистични и да се впишат в средата. Google обещава повече подробности по-късно през годината и вероятно ще разкрие повече при премиерата на следващите смартфони Pixel, което очакваме в началото на октомври.

Източник: Google