Новата тестова версия на Wear OS се фокусира върху живота на батерията

Новата тестова версия на Wear OS се фокусира върху живота на батерията

По-рано тази седмица Google пусна тестова версия за разработчици на Wear OS (това е новото име на Android Wear), която съдържа функции от Android P. Изданието включва обновени системни файлове в официалния емулатор за Android и засега може да се изпробва само с Huawei Watch 2 Bluetooth и Huawei Watch 2 Classic Bluetooth, като инсталацията става ръчно. Компанията посочва, че това е софтуер за разработчици и засега не е подходящ за ежедневна употреба.

Сред промените откриваме тъмна тема в нотификациите и системния лаунчер за подобрена четимост.  Добавени са ограничения за работата на приложенията във фонов режим, ако устройството не се зарежда – компанията посочва, че Wear OS има по-агресивен подход по отношение поведението на приложенията в стендбай с изключение на използвания в момента циферблат и неговите функции. Това обаче ще бъде въведено постепенно в тестовата версия на Wear OS.

За подобряване на живота на батерията ще помогне и опцията за изключването на безжичните възможности (Bluetooth, Wi-Fi и модем за мобилна мрежа), когато устройството установи, че е свалено от ръката за продължително време. Тази опция също ще бъде активирана постепенно. Другата промяна в Wear OS също ще се отрази на батерията – устройствата вече няма да се свързват автоматично с Wi-Fi при прекъсване на Bluetooth връзката. И тук има изключения – когато часовникът се зарежда или някое приложение изисква по-бърза връзка с интернет.

Източник: Google