Нови детайли за Snapdragon 1000, който ще видим в лаптопи с Windows 10

Нови детайли за Snapdragon 1000, който ще видим в лаптопи с Windows 10

Microsoft продължава да работи по версията на Windows 10 за ARM, която дебютира в устройства с чипсет Snapdragon 835, а към края на годината на пазара би трябвало да се появят и нови системи със Snapdragon 850, който на практика е версия на Snapdragon 845 с по-висока тактова честота. Qualcomm обаче разработва чип, който е предназначен специално за лаптопи с Windows 10 и според досегашните слухове името му е Snapdragon 1000. Нови детайли от WinFuture разкриват, че става дума за мощен чипсет, който ще конкурира процесорите Intel Core от сериите Y и U.

Според изданието само процесорът ще консумира 6.5 вата, а от целия чипсет очакваме потребление на най-много 12 вата. Qualcomm вече е разпространила тестови системи към разработчици и те разполагат с 16GB LPDDR4X RAM и два 128GB UFS 2.1 флаш модула. Сред другите им възможности са 802.11ad Wi-Fi, LTE модем и нов контролер за управление на енергопотреблението. Според изданието самият чип е с по-големи физически размери - 20х15 мм спрямо 12х12 мм за Snapdragon 850, нов се пак ще е много по-малък от еквивалентните решения на Intel.

Още по-интересно е, че процесорът не е запоен за дънната платка, а е поставен в специален цокъл като в настолните компютри и сървърите и може да бъде свален. Това е необичайно решение, което подсказва, че Microsoft може би планира да ползва Snapdragon 1000 не само за лаптопи. Очаква се чипсетът да е изработен по 7nm технология на TSMC и да предложи ядра Cortex-A76. По-късно в LinkedIn беше открита информация, че Snapdragon 1000 ще се ползва в настолни компютри, очила HoloLens и в Andromeda - разработваната от Microsoft хибридна версия на Windows 10, която ще може да се ползва в компютри, лаптопи и смартфони.

Източник: WinFuture