Нови инвеститори с план за стабилизиране на Булсатком

Нови инвеститори с план за стабилизиране на Булсатком

От известно време Булсатком се бореше с обслужване на своите дългове към кредитори, но нови промени в компанията обещават трудностите да останат в миналото. Преди дни дружеството е подписало споразумение с нови инвеститори, което договаря намаляване на дълга на компанията с повече от 80% – от 700 милиона лева до близо 140 милиона лева. Тук влиза и допълнителна инвестиция от 60 милиона лева за преструктуриране на компанията. Това стана ясно на пресконференция с участието на новия изпълнителен директор на компанията Макс Зиф.

Сред главните инвеститори са инвестиционният фонд Blantyre Capital, Българска банка за развитие (ББР) и Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които са успели да постигнат съгласие за следващите стъпки от процеса на преструктуриране с фокус върху запазването на всички близо 2000 работни места в компанията. До това се прибягва, за да се постигне значително намаляване на общия дълг на Булсатком, който компанията натрупва към първоначалните си кредитори, от които в сделката остава единствено ЕБВР.

В края на август е била направена инвестиция от 15 милиона лева, която е помогнала за пълното изплащане на всички задължения към държавни институции, включително и НАП. Компанията е започнала и процес на погасяване на задълженията към всички партньори и е постигнала дългосрочни споразумения с голяма част от доставчиците на телевизионно съдържание. Решението на инвеститорите да се откажат от дивиденти за дълъг период от време означава, че всички приходи на Булсатком ще бъдат инвестирани обратно в компанията. Ключова фигура в компанията остава Пламен Генчев, който е един от основателите й. Той ще заеме поста на председател на борда на директорите, а освен това ще остане ключов акционер.

Как се стига до сегашната ситуация? През 2015 година компанията получава заем от 170 милиона лева от група международни банки. Голяма част от сумата е инвестирана в дъщерното дружество България САТ, за да се придобие собствен сателит. Разходите по проекта обаче се оказват много по-високи, а първоначалните приходи така и не достигат нивата, необходими за оправдаване на инвестицията. Ситуацията се влошава допълнително от забавянето на доставката на сателита.

През декември 2016 година Булсатком започва да изпитва сериозни затруднения по отношение на договорените с кредиторите плащания, които достигат до 200 милиона лева. Паралелно компанията натрупва дългове и към НАП в размер на 12 милиона лева, а освен това растат и задълженията към основните доставчици на съдържание. В допълнение Булсатком не успява да покрие плащанията си по договор с България САТ, което поражда финансова отговорност в размер над 500 милиона лева. Тук се намесват кредиторите, които изискват назначаването на директор за преструктуриране и това е Макс Зиф.

Към днешна дата компанията разполага с ясен план за бъдещо развитие. Фокусът на инвеститорите ще продължи да бъде предоставянето на качествена платена телевизия и интернет услуги, продължавайки да инвестират както в техническо оборудване и поддръжка, така и в качествено обслужване на потребителите си. Основна задача пред компанията е позиционирането й като желан работодател, даващ възможност за развитие на своите служители.

Оферти на деня