Нови правила в Google Play Store ще забранят приложенията ментета

Нови правила в Google Play Store ще забранят приложенията ментета

Сигурно всеки потребител на Android е попадал в ситуацията да търси определено приложение в Play Store и да бъде посрещнат от дълъг списък с приложения със сходни имена и икони. Или пък да изтегли приложение или игра, което изненадващо започва да показва досадни реклами на цял екран.

Google явно е наясно с недоволството на потребителите, защото прави промени в правилата за публикуване в Play Store, които да ограничат подобни злоупотреби. На 31 август ще влезе в сила забрана за приложения, които имитират други чрез имена, лога или икони. Компанията публикува и някои примери за подобни нарушения.

Друга голяма промяна ще влезе в сила на 30 септември. Тогава ще бъдат забранени рекламите на цял екран, които се показват докато потребителя е избрал да прави нещо друго с приложението. Тук влизат реклами, които се показват в началото на игра или преди екрана за зареждане на дадено приложение. Освен това всички реклами на цял екран трябва да могат да бъдат затворени в рамките на 15 секунди или по-малко.

През следващите седмици в сила влизат и други правила за Play Store. Така например от 31 август се забраняват "приложения с подвеждащи здравни твърдения, които противоречат на съществуващия медицински консенсус, или които могат да причинят вреда на потребителите". От 30 септември Google ще изисква и всички приложения с абонаменти да осигурят лесна възможност за отмяната им.

Източник: Android Authority

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция