Новите 4K и 8K Bravia XR телевизори на Sony идват с Google TV

Новите 4K и 8K Bravia XR телевизори на Sony идват с Google TV

Sony също разкри подробности за телевизорите, които ще предложи през тази година, и централно място в тях заема новият процесор за обработка на изображението Cognitive Processor XR. Според компанията разработката ще добави към моделите "когнитивна интелигентност" и ще им позволи да имитират работата на човешкия мозък, за да осигурят по-добро зрително преживяване. Новите Bravia XR телевизори включват MASTER Series Z9J 8K LED, MASTER Series A90J и A80J OLED и X95J и X90J 4K LED.

Cognitive Processor XR разделя екрана на много зони и определя къде е фокусната точка в кадъра - мястото, в което насочваме погледа си. За разлика от традиционния изкуствен интелект, който анализира елементи като цвят, контраст и детайли, новият процесор сравнява едновременно много елементи подобно на работата на мозъка. При близък кадър XR ще акцентира върху осигуряването на реалистични тонове на кожата, но ако камерата се премести зад актьора, ще се търсят други елементи. Процесорът ще е от полза и при ъпскелинга на съдържание в 8K телевизорите.

Cognitive Processor XR може да анализира позицията на звука в сигнала, така че той да отговаря на показваното върху екрана. Процесорът конвертира всеки звук до 3D обкръжаващо аудио. Всички модели на компанията за тази година ще включват и платформата Google TV, която ще улесни достъпа до съдържание, като предлага персонализирани препоръки и поддръжка на единен списък за гледане, към който могат да се добавят заглавия през телефон или компютър с Google Search.

Добавени са още HDMI 2.1 портове, така че има поддържа за 4K при 120 fps, eARC и променлива кадрова честота. Новите модели Bravia XR включват и достъп до стрийминг услугата Bravia Core, която е създадена със Sony Pictures Entertainment и осигурява възможност за гледане на много нови и класически филми на SPE. Услугата е първата, която ползва технологията Pure Stream за стрийминг на видео с битрейт до 80 Mbps.

Източник: Sony