Новите безогледални фотоапарати на Canon и Nikon не са за професионалисти, смята Panasonic

Новите безогледални фотоапарати на Canon и Nikon не са за професионалисти, смята Panasonic

Наскоро посетихме изложението photokina в Кьолн, което ни донесе новината за алианса на Panasonic, Leica и Sigma около байонета L и ни показа първите фотоапарати с него на Panasonic. В рамките на събитието успяхме да зададем няколко въпроса на Кацунори Маеда, който отговаря за продуктовия маркетинг във фотографското подразделение на Panasonic, и на други представители на компанията и получихме интересни отговори. В решението за разчитане на байонета на Leica за новата безогледална система има много бизнес логика, защото така компанията ще си спести огромни ресурси за разработването на собствено решение.

Очевидно плащането на лицензионна такса на Leica ще е по-изгодно, а освен това ще спести много време, защото системата е на пазара от няколко години и вече се използва във фотоапарати и обективи на германската компания. Като най-добрите функции от новите пълноформатни модели в серията S1, които ще допаднат на фотографите, Маеда посочи двойната система за цифрова стабилизация (в тялото и в обективите), бързия автофокус с новото поколение на процесора Venus, както и разширените възможности за запис на видео, включително 4K при 60fps. Компанията пази в тайна останалите характеристики на устройствата и очакваме да ги разкрие в началото на следващата година преди старта на продажбите на фотоапаратите, които според слуховете ще започнат през пролетта.

Все пак Panasonic явно е уверена във възможностите на своите нови фотоапарати, защото Маеда заяви, че новите безогледални пълноразмерни модели на Canon и Nikon не са за професионалисти, а за аматьори. Компанията е разработила серията S1 за професионална употреба и е обърнала особено внимание на здравината им - на корпуса и на затвора. В крайна сметка решението за стъпване на пазара на безогледални пълноформатни фотоапарати е свързано с желанието за привличане на професионалистите, които държат на по-големите сензори и поради това избягват системата Micro Four Thirds. Общо взето новата серия е логично продължение на портфолиото с Micro Four Thirds на Panasonic, което постепенно се насочи към високия сегмент и професионалната употреба с модели като GH5, GH5s и G9. С моделите S1 компанията ще се опита да разшири бизнеса си и да спечели и професионалистите, които търсят фотоапарати с по-големи сензори.

Тази година японците отбелязват 10 години от пускането на първия безогледален фотоапарат със сменяема оптика, така че определено имат достатъчно опит да направят стъпка към професионалния сегмент. В същото време компанията ще продължи да развива и Micro Four Thirds серията, защото в нея ще има по-малки и по-достъпни фотоапарати и обективи. Двете линии няма да имат много допирни точки и ще могат да продължат паралелното си съществуване. Поради техническите ограничения на Micro Four Thirds Panasonic не смята да пусне адаптер за съвместимост на съществуващите обективи с новия L байонет, а и в това няма особен смисъл, защото те могат да покрият само част от пълноформатния сензор. Има логика от гледна точка записа на видео, при което се използва само част от сензора, но ще трябва да изчакаме следващата година, за да разберем дали такъв адаптер все пак ще се появи.

Опитахме се да разберем дали Panasonic подготвя промяна на технологията за автофокус при запис на видео, защото това е нещо, което мнозина искат да се подобри спрямо ситуацията в актуалните модели на компанията. Засега обаче коренна промяна не се предвижда - двата модела ще продължат да разчитат на контрастен автофокус, но в технологията DFD (depth from defocus) на Panasonic ще бъде допълнително подобрена функцията за машинно обучение (изкуствен интелект), която разпознава хората в кадъра и настройва фокуса към тях. Компанията обещава по-бърз автофокус спрямо актуалния G9, включително и заради новия процесор Venus, но какво е подобрението ще разберем догодина.

На photokina получихме и потвърждение от представител на Panasonic, че компанията не смята да предложи наследник на камерафона CM1, който осигури 1” 20MP CMOS сензор с размери като чиповете в премиум компактни фотоапарати като Sony RX100 и Nikon 1. Подобна разработка би имала нужда от ресурси, каквито компанията не може да отдели, а освен това тя няма на разположение системата за дистрибуция, която имат големите производители на смартфони. От друга страна на CM1 може и да се гледа като на фотоапарат с комуникационни възможности, но дори и така очевидно Panasonic иска да се фокусира върху другите си проекти като например успешния пазарен дебют на новата серия S1 догодина. В крайна сметка компанията е убедена, че нейният опит при Micro Four Thirds ще й помогне да направи най-добрия пълноформатен безогледален фотоапарат, а дали това е така, ще разберем в началото на следващата година.