Новите сензори на Sony включват изкуствен интелект

Новите сензори на Sony включват изкуствен интелект

Sony е сред най-големите производители на сензори за камери в световен мащаб, а продуктите й могат да бъдат открити в широка гама от устройства – от смартфони до камери за наблюдение. С новите 12.3МР сензори IMX500 и IMX501 компанията прави още една стъпка напред, като вгражда в тях чипове за обработка на изображения с изкуствен интелект.

Тези добавки могат да поемат леки задачи с машинно обучение, като например разпознаване на обекти, без да се налага изпращане на видео за обработка към сървър или друга система. В комбинация с облачни услуги това намалява консумираната енергия и комуникационните разходи, адресира опасенията за защитата на личните данни и редуцира забавянето при трансфера на данни.

Компанията посочва, че продуктите разширяват възможностите за създаване на камери с ИИ, което отваря пък към различни приложения в търговията и промишлеността. Обработката в самата камера позволява достъп до данните почти в реално време – например камера на входа на магазин ще брои влизащите хора и дори ще известява, ако някой не носи маска, друга може да следи за наличността на стоки по рафтовете и т.н.

Камерите няма да заменят сложните облачни услуги за прецизно разпознаване на обекти с изкуствен интелект, но могат да разширят разработката на edge AI системи, при които обработката се извършва в самата камера. Сензорът на Sony може да изведе метаданни (семантична информация за съдържанието на изображението), което намалява обема на генерирани данни, а вградената в него памет може да съдържа различни ИИ модели според конкретното приложение.

Мостри от IMX500 вече са достъпни за партньорите на Sony, а през юни ще са налични и за IMX501, който е пакетирана версия на сензора с допълнителна електроника. Първите устройства с новите компоненти ще излязат на пазара по-късно през годината.

Източник: Sony