Новите устройства с Android и USB-C порт ще трябва да поддържат USB-PD

Новите устройства с Android и USB-C порт ще трябва да поддържат USB-PD

Технологиите за бързо зареждане се оказаха един от начините за отличаване от конкуренцията, които ползват производителите на устройства с Android. Така през последните месеци видяхме решения, които поддържат зареждане при мощност 45W, 50W, 65W и дори 100W. Тези технологии обаче са разработени от различни производители и ползват специални зарядни устройства и кабели, което означава, че между тях липсва съвместимост.

В същото време съществува отворен стандарт за бързо зареждане за устройства с USB-C портове на име USB Power Delivery (USB-PD), който теоретично може да зарежда и при 100 вата, но той се ползва от малко производители, защото повечето предпочитат собствени решения. Това ще се промени скоро. Според XDA Developers Google вече изисква от производителите новите телефони с USB-C портове да поддържат USB-PD.

Сайтът цитира версия на GMS Requirements от 3 септември, в която се посочва, че новите устройства с услугите и приложенията на компанията, които имат USB Type-C порт, трябва да са напълно съвместими със зарядните, следващи стандарта. Засега не е ясно доколко се спазва това, но поне е стъпка в посока осигуряване на по-добра обратна съвместимост. От миналата година телефоните на Sony вече използват зареждане през USB-PD, така че компанията е последвала препоръките на Google, които досега така или иначе не бяха задължителни.

Източник: XDA Developers