Новият Chromebook на Google залага на ARM процесор

Новият Chromebook на Google залага на ARM процесор
Едва ли можем да причислим лаптопите Chromebook към най-успешните инициативи на Google, но компанията, изглежда, твърдо е решена да промени това. Най-новото допълнение в серията обаче може и да успее да направи свързаните с облака лаптопи по-популярни. Устройството отново е произведено от Samsung и този път залага на ARM процесор - това е двуядреният Exynos 5 Dual (5250), който използва ядра ARM Cortex-A15 с максимална честота 1.7GHz. Лаптопът тежи едва 1.13 кг и има 11,6" дисплей с резолюция 1366 x 768 пиксела, VGA камера, слот за SD карта, USB 3.0 и USB 2.0 портове, 2GB RAM и дори HDMI интерфейс. Не са пропуснати Bluetooth и WiFi.

Батерията би трябвало да осигури около 6 часа и половина автономност, но засега не е ясно дали това е реална цифра. За съхранение на данни има SSD диск с капацитет 16GB, което звучи малко, но тук фокусът е върху възможността за запазване на информацията онлайн - в цената на лаптопа от 249 долара е включено 100GB място в Google Drive за две години, което иначе би струвало 120 долара. Вариант на устройството с 3G модул ще се продава за 330 долара, като тази цена включва по 100МВ мобилен трафик на месец от Verizon за две години. Продажбите на лаптопа в Щатите започват в понеделник.

http://www.samsung.com/us/computer/chrome-os-devices/XE303C12-A01US
http://www.samsung.com/us/computer/chrome-os-devices/XE303C12-H01US-specs

 • 6 часа работа ми се струва малко. дори toshiba ac100 работеше по-дълго.
  chilko
 • Ами взимаш си едно Mini PCI-Express SSD, колкото ти душа иска голямо, ръчкаш го вътре и готово. (beer)
  A4i
 • [Quote]Като за $249 е направо идеален. Exynos5 е голяма работа! Хората ще останат доволни от производителността. Linux ще получи необходимото ускорение . (yes) [/Quote] хм, лаптоп с 16 гб памет,това звучи повече от странно, 100 гб за 2 години е супер, но след това почваш да си плащаш като поп, да не говорим че ако не винаги имаш нет под ръка става малко сложно
  berserk
 • Като за $249 е направо идеален. Exynos5 е голяма работа! Хората ще останат доволни от производителността. Linux ще получи необходимото ускорение . (yes)
  A4i
 • :D на мене ми хареса много и сигурно ще го купя веднага (yes)
  evir