Новият мобилен чипсет на Samsung е с вграден 5G модем

Новият мобилен чипсет на Samsung е с вграден 5G модем

Samsung представи първия си мобилен чипсет с вграден 5G модем - Exynos 980, с който се очаква да се появят по-достъпни устройства, които могат да работят с мрежи от пето поколение. Наличието на вграден модем ще доведе до по-ниска консумация на енергия спрямо решенията с отделен, а освен това ще се оптимизира и вътрешното пространство в устройствата.

Модемът работи с мрежи от всички поколения (2G – 5G), като постига Gigabit скорости при изтегляне през 4G LTE и до 2.55Gbps в 5G (честотни обхвати от sub-6GHz). По отношение на свързаността е налична и поддръжка за стандарта Wi-Fi 6. Чипсетът се произвежда по 8-нанометровия FinFET процес на корейците и включва осемядрен процесор с две ядра Cortex-A77 (2.2GHz) и шест Cortex-A55 (1.80GHz) в комбинация с графичен ускорител Mali-G76 MP5.

Сред поддържаните технологии и функционалности са панет UFS 2.1, резолюция на дисплея до WQHD+ (3360 × 1440 пиксела), единична камера със 108MP сензор или двойна с резолюция 20MP + 20MP. Невроният процесор също търпи сериозно подобрение, като производителността му е увеличена с до 2.7 пъти спрямо предходния модел. Чрез новия NPU ще бъде постигнато подобрение на функционалностите, които са достъпни в камерата. Samsung ще започне масовото производство на Exynos 980 до края на годината, което означава, че първите устройства с него ще се появят през 2020.

Източник: Samsung

Препоръчани оферти