Новият Sony a7S III може да записва 4K/120p видео

Новият Sony a7S III може да записва 4K/120p видео

Sony представи третото поколение на своите оптимизирани за запис на видео пълноформатни фотоапарати a7S, което включва някои интересни добавки. Новият a7S III използва нов 12.1MP BSI CMOS сензор в комбинация с последния процесор Bionz XR, а освен това предлага подобрен автофокус, електронен визьор с висока резолюция и възможност за запис на 4K/120p видео.

Компанията твърди, че устройството може да запише поне един час продължително 4K/60p видео, без да прегрее, което се дължи на оптимизираната система за разсейване на топлина, която няма нужда от вентилатор. Комбинацията от нов процесор и сензор осигурява нативна светлочувствителност по ISO 80-102400, която може да се увеличи до 40 – 409600. Компанията твърди, че устройството с 5-осева оптична стабилизация има динамичен диапазон от поне 15 стопа.

Освен това прочитането на информацията от сензора става два пъти по-бързо спрямо a7S II, което намалява значително неприятния ефект rolling shutter. Подобрената PDAF автофокусна система вече включва 759 точки и поддържа фокусиране върху очите на хора и животни. Компанията е оптимизирала и цветопредаването. Фотоапаратът е и първия потребителски модел с поддръжка за новите CFexpress Type A карти с памет в допълнение на SD.

Що се отнася до дизайна, той е подобен на този в модела a7R IV. Сред изключенията са новият електронен визьор с най-високата досега резолюция от 9.44 милиона точки и добавянето на изцяло подвижен LCD дисплей, който поддържа управление на почти всички функции чрез докосване. Sony най-сетне е променила и дизайна на менютата и те вече би трябвало да са по-интуитивни.

Фотоапаратът е снабден с HDMI порт с нормален размер, портове за слушалки и микрофон, двубандови Wi-Fi възможности и зареждане през USB Power Delivery. Възможностите за работа с видео са много, а сред акцентите са вътрешен запис на 10-bit 4:2:2 видео, избор между H.264 и H.265 кодек, извеждане на 4K 60p 16-bit RAW картина към външно записващо устройство и поддръжка на S-Log2/3 и HLG.

Новият Sony a7S III ще се появи в Европа през септември на цена около 4200 евро.

Източник: Sony