Nvidia обещава големи изненади по-късно днес на Gamescom

Утре в Кьолн започва най-голямото в света изложение, което е посветено на гейминга, но по традиция новините от него ще стартират ден по-рано. По-късно днес е и пресконференцията на Nvidia, която обещава изобилие от ексклузивни демонстрации на най-очакваните предстоящи игри, презентации на най-големите разработчици на софтуер и някои впечатляващи изненади. За официалните детайли ще трябва да изчакаме още няколко часа, но вече има предположения какви изненади ни е подготвила Nvidia.

Точно преди седмица компанията представи своята нова архитектура Turing и първите графични ускорители, които я използват. Част от нея е и специално ядро, което е предназначено за ускоряване на изчисленията около технологията ray tracing за осигуряване на реалистични светлинни ефекти. Първите продукти с архитектурата са картите Quadro RTX, които са предназначени за професионална употреба и имат подобаваща цена. Флагманският модел Quadro RTX 8000 например струва 10 000 долара и предлага 48GB GDDR6 памет, 4608 CUDA ядра и 576 Tensor ядра, а производителността достига 10 GigaRays/s или 16 терафлопа.

Днес очакваме да видим потребителските графични карти с Turing. Преди дни в сайта VideoCardz.com се появи информация, че днес Nvidia ще представи серията GeForce RTX 2080 и в нея ще влязат моделите RTX 2080 и RTX 2080 Ti. Според публикацията GeForce RTX 2080 Ti ще осигури 11GB GDDR6 памет и 4352 CUDA ядра, което е с 20% повече спрямо GTX 1080 Ti. В същото време RTX 2080 ще предложи 2944 CUDA ядра или с 15% повече от тези в GTX 1080. Всички подробности очакваме по-късно днес - презентацията на Nvidia започва в 19 часа и може да се проследи на живо на адрес www.twitch.tv/nvidia.

 • Естествено, че ще правят минимални промени. Като са почти монопол във high-end пазара, какво АМД ли ще вземеш, те са си бизнес - няма да се състезават със себе си,я :D ако нямаш зор през 2020 излиза 7nm поколението, тогава ще са истинските промени.
  RazzleDazzle
 • Какви $1000? Лошо ли ти е? Глупости на таркалета. Нещо нищо не си разбрал ми се струва. RTX2080 не е $499 нито сега нито никога. RTX2070 е $499. В сайта на NVIDIA ще си остане на толкова... ако се наредиш. Иначе ако вземеш custom карта, особено от някой трети магазин със сигурност ще е повече от MSRP-то, но пак няма да е $1000. @MEnergy - В общи линии производителността на RTX серията има по-голям от всякога генерационен скок при ray tracing. За съжаление, обаче, не е ясно какво ще е положението в по-общите сценарии. Ще се чакат benchmark-ове Септември и ще се разбере.
  bloodknight2012
 • Става въпрос вероятно за Founders Edition, които по никакъв начин не могат да се сравняват с модификациите на Asus, MSI, Gigabyte, EVGA и т.н. Последните имат значително подобрено охлаждане, нива на шум и даже различни RGB подсветки с десетки други функции. Отделно, ако имаш 1080Ti, особено OC до 1900МHz от самия производител, какво ще те накара да я смениш с 2080Ti на 1635MHz boost при FE? Не-FE разработките ще са вероятно на малко повече, но аз така и не разбрах какво повече получаваш от 2080Ti, освен чистата GDDR6 RAM и raytracing, което отсъства в повечето игрови заглавия към момента? Иначе не гледах самата презентация, какво е това гигантско постижение на 2080?
  MEnergy
 • Току що приключи конференцията. Изключително съм впечатлен от гигантското постижение на NVIDIA RTX2080. Само днес, който си я поръча предварително ще заплати само 499 долара, а иначе от 20-ти септември ще може да се купува за 999 долара.
  julianjulian10
 • Пресконференцията е днес в 19 часа, така че скоро ще е ясно какво са подготвили и на каква цена.
  chilko
 • E, защо 11GB пак? Все едно ребрандирана 1080Ti. Дано да видим и нещо повече от до 20% повече производителност, защото ако имаш сегашното поколение, разликата ще е абсолютно минимална. А скоро излизат още повече 4K UHD монитори на повече от 60Hz (да не говорим за истински 4K). Ако това е следващото поколение на Nvidia, за което чакахме цели 2 години, не знам кога реално високите резолюции в гейминг и медийната индустрия ще си намерят нещо, което да ги задвижва. Титан и 1080Ti в момента едва успяват да подкарат 4K UHD на 60Hz на настройки над нормалните. Явно и Nvidia като Intel ще препечатат едни и същи платки с минимални промени, увеличавайки цените на всяка следваща. Но да почакаме до утре и тези информация да се окаже грешна.
  MEnergy