NVIDIA представи Tegra 4 със 72 графични ядра

NVIDIA представи Tegra 4 със 72 графични ядра
В средата на декември писахме за следващото поколение мобилни чипове на NVIDIA, но трябваше да изчакаме началото на изложението CES 2013, за да го видим официално. Tegra 4 ще достигне до смартфони, таблети и лаптопи и както и своят предшественик, залага на четириядрен (Cortex-A15) основен процесор с честота до 1.9GHz, който е допълнен от пето ядро с ниска консумация на енергия. Въпреки това разработката е с нова архитектура, която включва и графичен ускорител GeForce със 72 ядра, но въпреки очакванията няма да разполага с интегриран LTE модем и ще трябва да се ползва с отделен - например предложението Icera i500 на компанията.

Tegra 4 е изработен по 28-нанометрова технология, което е значително подобрение от 40-нанометровата в Tegra 3, а това ще се отрази не само на размера на чипа, но и на неговото енергопотребление, което е особено важно за употреба в мобилни устройства. Според информацията в някои случаи Tegra 4 консумира до 45% по-малко енергия спрямо Tegra 3, а освен това в телефони ще позволи гледането на HD видео в продължение на 14 часа с един заряд на батерията. Процесорът разполага и с нова технология, която подпомага използването на фотографските възможности на устройствата, като ускорява 10 пъти изчисленията при заснемане на снимки и видео - например при HDR фотография, комбинираща няколко кадъра в един.

http://nvidianews.nvidia.com/Releases/NVIDIA-Introduces-World-s-Fastest-Mobile-Processor-8ed.aspx

  • Най-вероятно предложенията на Qualcomm ще са по-предпочитани от производителите точно заради пълноценната интеграция на LTE.
    Wishmak3r