Няколко приложения за #perfect10 редакция на снимки в движение

Няколко приложения за #perfect10 редакция на снимки в движение

Наличието на все по-добри камери в съвременните смартфони ни позволява да заснемаме качествени изображения без особени умения и дори в автоматичен режим флагманските модели правят снимки с впечатляваща детайлност. В това отношение Huawei се нарежда сред най-добрите примери за подобрени фотографски възможности с моделите P10 и P10 Plus, предлагащи двойна камера с бранда Leica, комбинираща 20MP монохромен сензор с 12MP RGB сензор, който е снабден със система за оптична стабилизация. Моделите осигуряват ефектен портретен режим, а наскоро P10 беше избран за европейски камерафон на годината в наградите на EISA.

Колкото и добри снимки да получим, винаги можем да ги направим още по-интересни за публикуване в социалните мрежи чрез редица допълнителни приложения, които  позволяват обработка и добавяне на различни ефекти. Ето няколко предложения, които могат да ви бъдат от полза.

Snapseed се радва на особена популярност сред потребителите с по-голям интерес към фотографията. Приложението направи дебюта си за iOS през 2011, а малко след това компанията разработчик Nik Software беше закупена от Google и разбира се беше създадена версия за Android. Приложението дава широк набор от инструменти за редактиране на изображенията, като залага на интуитивен интерфейс с жестове. Налична е и възможност за автоматична настройка на цветовете и нивото на контраст, а освен това се поддържа обработка на RAW файлове (Huawei P10/P10 Plus могат да снимат така). Приложението запазва хронологията на промените и можете лесно да се върнете назад, ако нещо не ви хареса. Иначе на разположение има изобилие от инструменти и филтри с възможност за прецизна настройка, а след това можете директно да споделите творенията си в социалните мрежи.

Най-вероятно сте чували за следващото ни предложение – VSCO, което е популярно сред потребителите на Instagram, но не само. Към момента в Instagram има над 170 милиона публикации с хаштага #vscocam, което е доказателство за неговото широко разпространение. Дело на Visual Supply Company, приложението има версии за iOS и Android и позволява да правите снимки и да редактирате различни техни параметри, преди да приложите разнообразни филтри. Приложението предлага и възможност да публикувате произведенията си в специална галерия, за да се похвалите с тях. Макар и самото приложение да е безплатно, то има и вариант за абонамент VSCO X, който осигурява над 100 допълнителни филтри, ексклузивни предложения, Film X настройки, които емулират изгледа на класически филм и още инструменти за обработка. Абонаментът струва 41 лева годишно, но има 7-дневен безплатен пробен период. Налично за iOS и Android.

PicsArt е нещо повече от просто редактор на изображения, защото подобно на VSCO включва и социална мрежа за споделяне на снимки. Налични са приложения за iOS, Android и Windows. Потребителите на PicsArt имат избор между множество инструменти за редакция, създаване на колажи и рисуване. Налична е и опция да изразявате таланта си за редакция върху споделени от други потребители снимки. Освен това имате достъп и до клипарт изображения, ефекти и готови стикери, но можете да създавате и свои. Много интересна е и възможността да редактирате снимки с приятели в групов чат чрез споделяне на снимки и добавяне на желаните ефекти. PicsArt е безплатна платформа и освен основното приложение са налични още няколко с по-специализирани задачи. Това са Magic Video, PicsArt Gif & Sticker Maker, Animator и Color Paint.

Сред предложенията ни попада и едно българско приложение. Lucid ви позволява да променяте снимки и видео  до неузнаваемост, като ги пресътвори в стила на някои от най-известните художници. За целта приложението използва технология за изкуствен интелект, разработена от българския екип, която симулира стила, по който работи съответният творец. Приложението е създадено от двама български ИТ специалисти – Георги Стоянов и Никола Иринчев. Можете да трансформирате снимките и клиповете си в стилове на Винсент Ван Гог, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Василий Кандински и др. При избор или заснемане на изображение или видео, получавате предварителен изглед на завършената творба, за да може бързо да направите избора си. Приложението е налично безплатно за Android и iOS.

Разбира се, добре е да имате и начин да правите резервни копия на всичките си снимки и клипове, които да са лесно достъпни. Това става чрез приложението Google Photos, което идва предварително инсталирано в много смартфони с Android, но може лесно да бъде изтеглено от Play Store и Аpp Store. Google предлага неограничено пространство за съхранение, ако използвате опцията високо качество (High quality), а ако искате съдържанието си в оригинален размер, се използва наличното файлово пространство за вашия профил, което се използва за всички услуги на компанията. Освен възможност за автоматична синхронизация с облачното ви пространство, Photos предлага и лесни начини да организирате и споделяте снимките и клиповете си. И тук разполагате с опции за редактиране чрез добавяне на филтри, настройка на цвета и светлината, както и оразмеряване и завъртане на снимките. Има възможност за автоматично създаване на колажи и кратки тематични клипове, а освен това може лесно да създадете албуми и да ги споделите с приятели.

Дойде време и за вас любители на селфитата. AirBrush ще ви бъде от полза ако искате да изглеждате перфектно на профилната си снимка или в поредната публикация в Instagram. Приложението е налично за Android и iOS, като предлага сериозна палитра от инструменти за ретуширане и подобряване на селфитата ви. Сред тях са такива за избелване на зъби и изсветляване на очи, премахване на пъпки и несъвършенства, изглаждане на бръчки, добавяне на тен, промяна на формата на лицето и др. Много от инструментите работят в реално време, т.е. ще можете да видите ефектите в действие, преди да заснемете селфито си. Някои от филтрите дори ще поставят върху лицето ви естествено изглеждащ грим. С две думи – приложението действа като истински дигитален пластичен хирург. Разбира се, предната камера на Huawei P10 с резолюция 8MP и бленда f/1.9, която улавя два пъти повече светлина от камерата в P9, се справя чудесно и без подобрения, но кой ще откаже възможността за допълнителни забавления с нея. Селфи камерата предлага възможност за автоматично преминаване между широкоъгълен и стандартен изглед, което е много удобно, ако искате да уловите в кадъра повече хора, а освен това предлага ефектен портретен режим.

Adobe Photoshop е сред най-популярните приложения за редакция на изображения за Windows и Mac OS. Компанията предлага и вариант на приложението за мобилни устройства под формата на Photoshop Express за iOS, Android и Windows. В него са налични редица безплатни и платени филтри, които можете да приложите директно върху изображението си, като има и опция за заснемане на снимки и автоматичното им  подобряване. Освен това можете да редактирате и кадри в RAW формат, да премахвате ефекта на червените очи, да оразмерявате и изрязвате снимки, да прилагате рамки и много други. При вписване в облачната услуга за съхранение на файлове на компанията Creative Cloud (налични са безплатен и платен вариант) са налични допълнителни полезни инструменти, а в допълнение можете лесно да продължите редакциите на снимките си в други приложения на Adobe като Photoshop Mix, Fix, Lightroom и др.

Тази селекция съвсем не изчерпва наличните мобилни предложения за редакция на изображения, които са страшно много, но поне дава отправна точка, от която да започнете търсенето на точните приложения за вашите нужди. Можете сами да изпробвате нашите предложения и да прецените дали ще са ви от полза.