Office 2013 ще може да се инсталира само на един компютър

Office 2013 ще може да се инсталира само на един компютър
Microsoft направи драстични промени в лицензионните условия на Office 2013. Според новите правила потребителят ще може да инсталира Office 2013 само на един компютър. Особеното в случая е, че ако смените вашия компютър ще трябва да закупите и нова версия на Office, тъй като не е възможно да прехвърлите лиценза. Също така, ако искате да продадете вашия лиценз на трето лице на практика ще можете да направите това само и единствено ако заедно с Office 2013 му продадете и вашия компютър.

Това е сериозна промяна спрямо условията на Office 2010, който можеше да бъде инсталиран едновременно на 2 или 3 компютъра в зависимост от версията си и нямаше проблем да бъде инсталиран на новозакупен компютър, при положение че софтуерът е деинсталиран от старото PC. Според наблюдатели целта на Microsoft в случая е да откаже постепенно клиентите от традиционните версии на Office и да ги насочи към Office 365, който се предлага на абонаментна база. Там ограниченията са доста по-малко и са даже либерализирани спрямо Office 2010. Така например Home Premium версията на Office 365 може да бъде инсталирана едновременно на 5 компютъра, докато University версията си остава на 2, но е възможно прехвърляне на лицензите и на други машини.

В същото време е интересно да се види дали новата лицензионна политика ще бъде приета от регулаторите в различните страни. Практиката досега показва, че в САЩ Microsoft сигурно няма да имат проблем с новите условия, но в ЕС най-вероятно случаят тепърва ще бъде разглеждан от различните институции, които като цяло не толерират чак такива ограничения на потребителските права и вероятно ще отменят поне ограничението за инсталация на новозакупен компютър.

http://blogs.office.com/b/office-news/archive/2013/02/19/office-2013-and-office-365-installations-and-transferability.aspx
http://office.microsoft.com/en-us/products/microsoft-software-license-agreement-FX103576343.aspx