Омбудсманът призова телекомите да не спират услугите на клиентите си

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до изпълнителните директори на трите мобилни оператора в страната, в която апелира да не се спира достъпът на граждани до мобилни и стационарни услуги по време на извънредното положение в страната. Според пресцентъра на омбудсмана повод за писмото са жалби на граждани, в които те алармират, че при забавено дори и с един ден плащане достъпът им до мобилни услуги е бил спрян. От писмото става ясно, че има оплакване срещу Telenor.

"В извънредното положение заради пандемията с коронавируса, в което се намираме в момента, като омбудсман съм убедена, че не трябва да оставаме без необходимата ни телефонна и интернет връзка. В ситуация като тази мобилната комуникация е особено важна във всяко едно отношение – тя ни е връзката с роднини, със спешните служби и е част от работата ни. Без нея и социалната изолация е труднопреодолима", пише омбудсманът до мобилните оператори.

Диана Ковачева се аргументира с факта, че много институции и голяма част от бизнеса са преминали на дистанционна работа, а учениците и студентите – на дистанционно обучение. Омбудсманът обръща внимание, че голяма част от гражданите са с драстично намалени доходи и без работа и е редно да бъде проявена социална чувствителност и разбиране към проблемите на клиентите, изпаднали във временно финансово затруднение.

Източник: Омбудсман на РБ (1), (2, PDF)