Opera 12 идва с много нови възможности

Opera 12 идва с много нови възможности
Opera пуснаха версия 12 на настолния си браузър, с която потребителите ще могат вече по-лесно да променят дизайна на приложението и няма да им се налага да го рестартират, за да приложат промените. Opera 12 също така зарежда по-бързо, благодарение на новата система за възстановяване на информацията от отворените подпрозорци при рестарт - подобно на Firefox 13 тя не зарежда информацията в тях, докато не са избрани от потребителя. В новата версия е интегрирана и директна възможност за работа с уеб камера за правене и публикуване на снимки, а освен това има различни опции за редактирането им. Opera 12 вече поддържа възможност за интерфейс на арабски, персийски, урду и иврит и осигурява възможност за активиране на хардуерно ускорение за WebGL, ако искат да се възползват от по-висока производителност.

http://www.opera.com/browser/new/

 • Мда, флаш беше, затова значи. :) Но то така или иначе не сече, така че повече смисъл от ускорението има на слаби компютри, на нормални така или иначе всичко си е достатъчно бързо, поне когато браузърът не е бъгав.:)
  mkpetrov
 • Това хардуерно ускорение в браузърите има още хляб да изяде.Те повечето процесори не се поддържат или се поддържат,но не както трябва.Всичко е до късмет.Ако държиш на него пробваш всички браузъри,които имат ускорение и ползваш тоя който тръгва. Видеото HTML5 ли беше?Защото HTML5 видеата в youtube са май до 720р.А ако е под флаш то това не зависи от браузъра.Флаш плеъра ползва някакво хардуерно ускорение,но ние си знаем,че тоя флаш е абсолютен боклук и недоразумение и няма как да усетиш разлика.
  azcv
 • Това хардуерно ускорение лично при мен сбозва много лошо фонтовете по някаква причина(Сбутване на някои букви, неравномерно разстояние между тях). Пробвах и на 1080p видео в youtube на колко % се товари процесорът - не открих никаква разлика при пуснато и спряно ускорение.:)
  mkpetrov
 • Ако някой иска да си пусне хардуерното ускорение (някой беше споменал, че не му тръгва) : opera:config#Enable%20Hardware%20Acceleration opera:config#Enable%20WebGL 0 - off ; 1 - auto ; 2 - force on Естествено, след промяна на стойностите - рестарт на браузъра. За проверка : opera:gpu При мен първоначално тръгна на auto, но после се наложи с force on :) . Ето ви и малко тестове - http://www.chromium.org/developers/demos-gpu-acceleration-and-webgl
  E34v8
 • Тъкмо бях решил да ъпдейтвам, но забелязах един непростим пропуск - не може да се добави "find поле за търсене в сайта, само през edit, което е доста тромав вариант. edit: Всъщност оказа се някаква несъвместимост със стария скин.:)
  mkpetrov
 • Не е в каменната ера,но това с разширенията е тъпо.Създава повече проблеми отколкото може да си представиш. Относно Оперката: 1.Торент клиента става за инцидентно сваляне.Само замунда го блокират. 2.Има доста сайтове с browsercheck,но Опера може да се представя и маскира като ИЕ или ФФ. 3.За мен има само един недостатък:не може да се подписват платежни с личен сертификат под Опера.
  azcv
 • Ctrl + Z също връща затворен таб, когато не се въвежда текст. Също така операта има перфектна функция да запомня какво си писал и бъгав форум, като тоя, като те изхвърлят от системата е нужно само да се логнеш, даваш back на страницата и си публикуваш мнението. Някой каза, че има сайтове където операта е блокирана, кои са те? (без торрент клиента, той не става и наистина е блокиран) @fintaraBG: Операта има синхронизиране на табовете, фаворитите, а че и на запомнените пароли. На телефона ако ползваш опера (предвид огромния дял който имат при мобилните у-ва, е възможно) с синхронизацията всичко се сваля и спестява много, като ти обединява в едно мобилен и комп. браузър. Не случайно apple ще го добавят в safari. Освен email клиент, има четец за rss (доста преди другите браузъри), irc клиент, торрент клиент. Вярно, че е издънка на java, но пък на acid винаги са първа, съвместимостта на опера е била винаги най - голяма. Вградена функционалност да се представя за IE или FF, все пак ако има проблемен сайт. С f12 може да изглючиш flash-а или да включиш проксито. O менюто е толкова добро, че месец след представянето му се появи и във FF. Всъщност мозила взаимстваха цялата външност от опера. Opera може сама да попълва регистрации за сайтове. Въвеждаш ги веднъж и от там нататък само добавяш ник, парола, а останалите неща се пишат автоматично. Мениджъра за пароли се експортва много лесно (за добро или зло (малко на чалга бие)). :D Освен това, може да се логва автоматично в сайтове. Ако избереш отметката, когато има записана парола си я въвежда сама, спестява кликове. Никога не е имала activeX, съответно проблеми с него, за xp си е важно уточнение. Сега с v12 има и хардуерно ускорение, последното което липсваше, на практика е почти перфектна.
  vladovn
 • [Quote]Отваряне на затворени табове.[/Quote] Десен бутон - контекстно меню [Quote]Връщане на затворения подпрозорец[/Quote] Останалото в История - последните 15 затворени. azcv ти я изкара в каменната ера бе За повечето от останалото има разширения.
  AVKansazov
 • 1. Ctrl+ Shift+ T би трябвало да ти отваря затворените табове
  KOBRETI
 • 1. Ctrl+ Shift+ T би трябвало да ти отваря затворените табове
  KOBRETI
 • Да така е.За съжаление доста сайтове блокират операта.Да ги пита човек.Понеже некадърния разработчик така е направил сайта,че под Опера да не изглежда добре.Но нека да не си мерим.... ....браузърите.Всеки да ползва това,което му е удобно.При мен основния проблем е ,че не харесвам добавки и плъгини.При ъпдейт на основната програма понякога се появяват несъвместимости.А тоя,който е направил съответната добавка вече не я поддържа и става неприятно.Дори в работата си имам портабъл Опера на компа.
  azcv
 • +цялостно кеширане на сайтовете за бързо навигиране, прокси за компресиране на трафика, а ако не се лъжа и синхронизация на фаворит-листа липсваше във фокса?:) Със сигурност има и други неща (Които не могат да бъдат добавени и с екстеншъни, пък в чист вид без екстеншъни операта си е на светлинни години - фоксът е повече като експлорър без тях).:)
  mkpetrov
 • 1. Отваряне на затворени табове. 2.Панел отляво с най-необходимите функции. 3.Мейл-клиент 4.Много по-добър и функционален таб за свалянията. 5.Може да местиш разните бутони където си поискаш. 6.Записки Може да изброявам и още,но доста от тях ги добавиха със времето в повечето браузъри и не са вече уникални функции.
  azcv
 • Може ли да кажеш кои са тези функции? (cyber)
  fintaraBG
 • Файърфокс няма доста от функциите,които има Оперката.Освен това дори и новите версии при по-слаб компютър са тромави.Обаче под линукс работи много добре.Явно зависи и от ОС-ма.
  azcv
 • Не знам как може да възхвалявате Опера.Използвал съм я,но не ми хареса.Има странен начин на запомняне на адресите,които си въвеждал.Ако наистина беше толкова добра нямаше да има 5% пазарен дял сред браузърите.Аз изпълзвам Модзила вече повече от 6 години,а преди това Интернет Експлорър.Въпреки честите си обновлениия Модзила се подобрява и може да се усети как става по-бърза.
  misho1234
 • Всеки ползва Експлорър-а ... първоначално да си изтегли желания браузър и после никога повече :D .
  E34v8
 • [Quote]Ползвам Опера от над 7 години и съм много доволен .[/Quote] (yes) аз от малко повече и нямам оплаквания иначе съм ползвал експлорера :D хром и мозила но операта най ми харесва и на тела съм с нея.
  fox_vt
 • Ползвам Опера от над 7 години и съм много доволен . (yes)
  Stoicho_M4al
 • Виж да не си спрял plugin-ите от F12 - и аз скоро имах същия проблем на един стар лаптоп, а накрая се сетих, че аз сам ги бях изключил, за да ми се зареждат по-бързо сайтовете.:)
  mkpetrov