OPPO подготвя собствен мобилен чипсет

OPPO подготвя собствен мобилен чипсет

Възможно е OPPO да подготвя собствен мобилен чипсет, който да използва в смартфоните си и в тези с марката Realme. За това загатва запазването на наименованието OPPO M1 в EUIPO. Разбира се, целта на компанията би била да намали зависимостта си от основните производители на чипсети Qualcomm и MediaTek.

Според наличните данни OPPO са наели инженери от MediaTek и Spreadtrum за разработката на собственото си решение, чието вътрешно наименование е „Mariana Plan“. Информацията идва от CNBeta, които цитират документ, споделен с тях от високопоставен представител на компанията.

Миналата година главният изпълнителен директор на OPPO – Тони Чен, сподели плановете си да инвестира 50 милиарда юана (6.57 милиарда евро) в рамките на следващите три години за разработка на хардуер и софтуер. Проектът за новия чипсет изглежда се ръководи от Чн Чен, който преди това е заемал главна инженерна позиция в Qualcomm Ventures.

Очакваме създаването на чипсета да отнеме няколко години, като предстои да видим кога ще се появи той. Няколко други големи производители използват собствени чипсети. Apple има своята серия A Bionic, Samsung използва чипове Exynos в голяма част от смартфоните си, а Huawei залага на серията Kirin от HiSilicon.

Източник: cnBeta