Oracle спечели знаково дело срещу Google за Android

Oracle спечели знаково дело срещу Google за Android

Oracle спечели пореден етап от знаково дело за използването на Java в Android. Дългогодишната съдебна битка на компанията срещу Google в момента е на финалната права и като че ли ще завърши със сериозна победа за компанията. Според последното решение на апелативния съд Google са нарушили авторските права на Oracle при използването на Java в Android. След това постановление на магистратите остава федералният съд в Калифорния да определи точната сума на нанесените щети, които Google ще трябва да заплати.

В иска на Oracle се претендира за 8.8 милиарда долара, но тази сума може и да нарасне, защото делото се проточи с години и междувременно са претърпени допълнителни щети. Самият спор има фундаментално значение за цялата софтуерна индустрия и касае така нареченият fair use на чужд интелектуален продукт. От Google в момента обмислят своите следващи стъпки, но според юристи е доста вероятно да се стигне до обжалване във Върховния съд на САЩ. Според тях евентуална присъда може да оскъпи сериозно всички приложения и онлайн услуги.

В същото време от Oracle уточниха, че в действителност няма никакъв проблем техните API да се използват безплатно за създаването на приложения, но е недопустимо те да служат като основа на конкурентни платформи и да бъдат вграждани в устройства. Междувременно съдията по делото е преценил, че Android може и да е безплатен, но е генерирал приходи от реклама в размер на над 42 милиарда долара, което автоматично изключва опцията за некомерсиално използване на чуждия продукт.

Източник: Bloomberg