Организации призовават Google за контрол над нежеланите приложения в Android

В отворено писмо над 50 организации отправиха призив към Google да вземе мерки срещу нежеланите приложения в смартфоните с Android - това е онзи софтуер известен и като bloatware, който производителите инсталират предварително в устройствата, а потребителите не могат да деинсталират. Писмото е адресирано към изпълнителния директор на компанията Сундар Пичай, а в него се посочва, че тези нежелани приложения имат пагубен ефект върху поверителността на потребителите.

Инсталираният предварително софтуер често не може да бъде премахнат, което прави потребителите уязвими на безскрупулни производители или създатели на приложения, които събират личните им данни без тяхно знание и разрешение. Този софтуер може да има специални системни разрешения, които му позволяват да работи извън модела за сигурност на Android, което означава, че може да получи достъп до съхранената информация, камера, микрофон, местоположение и т.н. без да бъдат показани стандартните предупреждения на платформата.

В писмото се цитира и проучване от пролетта на 2018, което показва проблемите по отношение поверителността и сигурността в предварително инсталираните приложения. Според него 91% от тестваните приложения не са били достъпни в Play Store, което означава, че те не преминават през процесите за проверка на Google и не се анализират разрешенията, които изискват. Тези приложения не се проверяват за познати проблеми със сигурността и за наличието на зловреден софтуер, а освен това не могат да бъдат обновени през Play Store в случай на открити проблеми.

Според подписалите писмото потребителите на Android са най-уязвими от практиките на производителите на евтини смартфони, а поверителността не може да бъде лукс, който е достъпен само за хората, които могат да си позволят да платят повече за мобилно устройство. Организациите искат от Пичай да въведе нови правила за производителите на телефони по отношение софтуера, който могат да зареждат предварително в тях.

Предложените мерки са три и включват възможност за потребителите да премахнат напълно предварително инсталираните приложения, включително и всички услуги, които продължават да работят във фонов режим дори и след деактивиране на софтуера. Следващото предложение е предварително инсталираните приложения да подлежат на същите тестове като тези за Play Store и особено по отношение на разрешенията. И за финал тези приложения да имат някакъв механизъм за обновяване (за предпочитане през Play Store) без необходимост от вписване в тях на потребителите.

Сред подписалите писмото има разнообразни организации - университети, журналистически общности, групи за потребителска защита, организации за опазване на личните данни и др. Зад инициативата стои Privacy International, която е пуснала и онлайн петиция, с подписването на която всеки може да даде своя глас в подкрепа на идеята.