Още това лято ще има по-ниски цени за роуминг на Балканите

Намаляването на тарифите за мобилни услуги в роуминг между ЕС и страните от Западните Балкани ще започне още това лято стана ясно след срещата на лидерите на страните от региона в София. Вчера те са подписали Изявление за подкрепа за започването на цифрова програма за Западните Балкани, а като част от този ангажимент са се договорили да подобрят инвестиционния климат за реализирането на цифрови проекти в региона и да допринесат за стабилни, предсказуеми и конкурентоспособни пазари в телекомуникационния сектор.

Еврокомисарят Мария Габриел е обявила и пътна карта за намаляване на тарифите на роуминга между ЕС и Западните Балкани като основен елемент от споразумението. Съгласно нея се въвежда мониторинг, който да се извършва от Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (БЕРЕК) и телекомуникационните регулатори на Западните Балкани, за пазарите на едро и на дребно, така че да се оцени на място реалното намаление на цените на роуминга.

Още това лято ще се появят предложения с по-ниски цени за роуминг, а началото ще е с пакетите за трафик на данни. Операторите ще продължат да договарят параметрите на споразумението, така че от лятото на 2019 г. трябва да има цени на дребно, не по-високи от 70 евроцента за мегабайт. Изявлението за подкрепа на Цифровата програма за Западните Балкани е подписано от представителите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

Източник: Дневник

  • 70 евроцента за мегабайт? Не съм си мислил, че е толкова зле положението. И това след новите регулации. Все едно ще отваряш "страница" на някоя Нокиа от 2004. И то по три пъти дневно за по 40 секунди макс. В ЕС има планове с покритие на цялата територия за 20GB данни, неограничени разговори и неограничени съобщения за по 20 евро/паунда на месец само. Разбира се, тези 20GB не можеш да ги правиш всеки отделен месец от годината, защото операторът ще следи ползването ти по територия и при злоупотреби ще започне да ги начислява допълнително, но положението в Западните Балкани е направо трагично. Говори колко изолирани и извън общите политики на съюза са. А за България, колко връщащо назад е да имаш граница с такъв регион.
    MEnergy
  • Не всички са бизнес клиенти. За обикновените им потребители пакетите са два и само с данни - 5 лв. за 20МВ за 24 часа и 20 лв. за 100МВ за 7 дни.
    chilko
  • За бизнес клиентите си Теленор от няколко години предлага Роуминг пакети за всички държави на Балканите, които имат валидност и в няколко други държави е Европа - например Украйна, Молдова, Беларус и др. Цените са 6лв, Валидност 24ч, 60мин, 60МВ и 60SMS 15,60лв, Валидност 72ч, 240мин, 240МВ, и 240SMS 36лв, Валидност 168ч, 600мин, 600МВ и 600SMS Валидни са в мрежите на всички оператори в съответната държава, с които има Роуминг споразумения, което е удобство. Поздрави И приятен уикенд на всички
    alexandrov1