Основателят на Huawei с радикален план около 5G технологиите на компанията

Основателят на Huawei с радикален план около 5G технологиите на компанията

Основателят на Huаwei Рен Жънгфей предложи компанията да продаде своите актуални 5G технологии на западна фирма в отговор на притесненията за сигурността, които имат САЩ и други страни. Според него купувачът ще е свободен да модифицира софтуерния код на продуктите, което на свой ред ще позволи да се видят всякакви бъгове и евентуални задни вратички без участието на Huawei. Компанията постоянно отхвърля твърденията, че може да шпионира в полза на китайското правителство или пък, че е в състояние да влияе на комуникационните системи на други страни.

Предложението на Рен Жънгфей беше направено в интервюта за Economist и New York Times. В него се включва достъп до актуалните 5G патенти, лицензи, код, технически чертежи и инженерен опит. "Huawei е готова да сподели нашите 5G технологии и техники с американски компании, така че те да могат да изградят собствена 5G индустрия", е заявил Рен пред NYT. Според него това ще балансира ситуацията между Китай, САЩ и Европа. От думите му за Economist става ясно, че балансираното разпределение на интересите е благоприятно за оцеляването на Huawei.

Говорител на компанията е потвърдил цитатите и е допълнил, че идеята представлява реално предложение. В момента Ericsson и Nokia са основните алтернативи на 5G оборудването на Huawei, но такова предлагат още Samsung и ZTE. В САЩ няма компания, която да се занимава с инфраструктурно оборудване за 5G. Друга полза от подобна сделка би било, ако Huawei успее да убеди САЩ да извади компанията от ограничителния списък, който й забранява да купува американски технологии. Това е причината очакваните другата седмица смартфони в серията Mate 30 да бъдат без услугите и приложенията на Google.

Потенциална сделка със западна компания може да разшири употребата на технологиите на Huawei. Така например 5G поддържа две различни техники за кодиране, които се ползват за справяне с интерференцията. Китайската компания е разработила своя система на име "polar codes", за която твърди, че удължава живота на батерията на 5G устройствата спрямо предпочитаната от западните доставчици "low density parity check". Ако употребата на тази технология се увеличи, Huawei ще получава повече лицензионни такси. Всичко това показва на какви огромни отстъпки е готова компанията, за да спечели доверието на Запада.

Източник: BBC

Оферти на деня

  • Според мен, нещата са много по-дълбоки от само 5G и телефонния бизнес на Huawei. И да продаде 5G бизнеса си, това ще отнеме години на регулации, споразумения, отделно къде ще се произвежда оборудването - САЩ или Европа, или даже Индонезия/Тайланд/някъде извън Китай? Малко ме съмнява, това не е като да правиш Москвичи или даже обикновени HDD-та/аудио системи за масите. Mate-овете ще си излязат без услугите на Google, впоследствие всичките им телефони ще минат на HarmonyOS и ще позволят съвместимост с Android и нова собствена екосистема от приложения. Последната грижа на Китай е бъдещето на Huawei или на САЩ - сигурността на обикновените потребители или по-висш персонал с джаджите му. Води се геополитическа война на интереси на планетарно ниво, в която 5G и пазар на телефони глупости са последните трохи. Тук става въпрос за бъдещето на цели империи, континенти и макроикономически сфери на влияние, управлявали света безусловно в последните 200 години и надигащите им се съперници...
    MEnergy