Основателят на Xiaomi получи бонус от 962 милиона долара

Основателят на Xiaomi получи бонус от 962 милиона долара

Основателят и главен изпълнителен директор на Xiaomi – Лей Джун, е получил бонус от компанията на стойност 962 милиона долара, научаваме от годишния доклад на Xiaomi за 2018. Това е следствие от заявеното по-рано намерение за предоставянето на бонус, който представлява признание за отдадеността му към Xiaomi през изминалите осем години. От своя страна Джун е обявил намерението си да дари сумата, след като бъдат приспаднати данъците.

Бонусът е под формата на 636.6 милиона акции от компанията, които според борсовите котировки към вторник са били на стойност 962 милиона долара. Освен трансферът на акции Джун получава и други плащания от Xiaomi като заплата и дивиденти, чиято стойност не е обявена. През миналата година компанията излезе на борсата в Хонконг, а по данни на IDC се изкачи до четвъртата позиция по доставки на смартфони. Xiaomi отбеляза 32.2% ръст на доставките на мобилни телефони през 2018 на фона на спад на пазара от 4.4%.

Компанията разшири присъствието си на редица пазари извън Китай, като предлага голямо разнообразие от IoT продукти, включително пречистватели на въздуха, скутери, велосипеди, роботизирани прахосмукачки и др. През изминалите месеци производителят срещна затруднения с производството на новите си флагмани Mi 9, които вече би трябвало да са преодолени. В даден етап от кризата Лей Джун дори обяви, че ако положението не се подобри, той може да „отиде във фабриката и лично да завива винтовете“.

Източници: Xiaomi, BBC

Оферти на деня