Откриха опасен пробив в сигурността на всички гласови асистенти

Откриха опасен пробив в сигурността на всички гласови асистенти

Група учени от Калифорнийския университет в Бъркли публикува изследване, документиращо изключително опасен пробив в сигурността, който засяга повечето гласови асистенти. Оказва се, че асистентите могат да възприемат и команди, които са вградени в записи на музикални изпълнения или глас. На практика това означава, че към тях е възможно да бъде подадена инструкция, която няма да бъде чута от самия потребител, но ще бъде изпълнена от асистента.

Още преди две години група студенти от същия университет демонстрира метод за скриване на такива  команди във видеоклипове в YouTube или в записи на бял шум. По този начин е възможно вие да си пуснете дадено видео и докато примерно чувате само музика, Google Assistant, Siri или Alexa да чуят и допълнителни неща, като извършването на определени покупки от ваше име, да набират импулсни номера или да отварят дадени сайтове.

Проблемът идва от недостатъци на използвания изкуствен интелект в асистентите. Според учените грешката се получава от това, че машинното разпознаване на глас конвертира звуците в букви, след което сглобява буквите в думи и фрази. В леки промени в звуковите файлове пък е възможно към асистентите да бъдат подавани фалшиви команди, които те чинно изпълняват. Най-опасната част се крие в това, че асистентите реагират на практически неуловими за човешкото ухо команди.

Източник: The New York Times