Пълноформатният Panasonic Lumix DC-S1H може да снима 6K видео

Пълноформатният Panasonic Lumix DC-S1H може да снима 6K видео

Panasonic представи трети безогледален пълноформатен фотоапарат с байонет L, който има специален фокус върху записването на видео. Новият Lumix DC-S1H ще е наличен през третото тримесечие на цена 4000 долара. Устройството може да снима 6K/24p видео от 3:2 зона на сензора и 5.9K/30p при ползване на секция със съотношение 16:9. Поддържа се още запис на 10-bit 4K/60p видео плюс възможност за снимане в различни съотношения като например в анаморфен 4:3 режим. При запис на 4K/30p видео може да се ползва цялата площ на сензора. Фотоапаратът позволява снимане на видео с неограничена продължителност – докато батерията се изтощи или пък свърши наличната памет.

Според компанията Lumix DC-S1H може да осигури видео като от GH5/GH5s и професионалната кино камера VariCam чрез ползването на V-Log и V-Gamut, така че потребителите могат с лекота да комбинират различни устройства и да получат материал с идентични цветове. Както може да се предположи, снимането в 6K може да нагрее устройството сериозно, но Panasonic е поработила допълнително върху възможностите за разсейване на топлината. Според японците S1H може да осигури не само цветопредаването на VariCam, но и динамичния й диапазон от 14+ стопа. Засега няма повече детайли за останалите технически характеристики.

Заедно с това Panasonic разкри повече детайли за платения софтуерен ъпдейт за Lumix S1, който ще е наличен през юли. Той ще носи номер DMW-SFU2 и ще разшири значително възможностите за запис на видео на устройството. С него S1 ще поддържа вътрешен запис на 4:2:2 10-bit 4K/30p видео и външен на 4:2:2 10-bit 4K/60p, а освен това ще отключи V-Log/V-Gamut и 14+ стопа динамичен диапазон като в S1H. Обновяването ще направи възможно записването на 48 kHz/24-bit или 96 kHz/24-bit звук с опционален XLR адаптер, а освен това ще добави и някои други полезни екстри. Ъпдейтът ще струва 199 евро, но ще е безплатен за притежателите на S1, които са регистрирали устройствата и за всички, които закупят модела до края на септември.

И накрая Panasonic показва, че не е забравила за потребителите на Micro Four Thirds фотоапарати с премиерата на нов обектив. Новият Leica DG VARIO-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH осигурява бърза бленда за ефектен боке ефект и има някои функции за предпочитащите да снимат видео. Сред тях са безшумен zoom механизъм, плавна промяна на блендата и система против т.нар. дишащ фокус. Обективът (еквивалент на 20-50mm) покрива популярни фокусни разстояния като 20mm, 24mm, 28mm, 35mm и 50mm. Продажбите започват през юли на цена 1799 долара или 1799 паунда.

Оферти на деня

  • Щом ползват пълноформатен сензор сигурно ще прави страхотни снимки и е интересно дали ще е 20 или 40 МР.
    Spikul
  • Това видеокамера ли е или фотоапарат? В статията нямаше и една дума за снимки. Предназначението е главно за запис на видео. Засега не са разкрили повече детайли за характеристиките, но със сигурност ще може да прави и снимки.
    chilko
  • Това видеокамера ли е или фотоапарат? В статията нямаше и една дума за снимки.
    Spikul