Panasonic Lumix S5 предлага най-доброто от S1 и S1H в компактна форма

Panasonic Lumix S5 предлага най-доброто от S1 и S1H в компактна форма

Panasonic е готова да разшири своята серия от пълноформатни безогледални фотоапарати Lumix S с по-компактен модел. Както вече стана ясно новото устройство се нарича Lumix S5, което до известна степен препраща към предназначения за видео Lumix GH5, но компанията позиционира модела към хибридните потребители - тези, които заснемат снимки и видео. В същото време Panasonic уверява, че ще продължи да поддържа и системата "микро 4/3", която се ползва в по-компактни и по-евтини модели и дори подсказа, че работи по нов модел в серията GH.

На практика Lumix S5 предлага всичко основно от S1 и S1H в по-малък корпус (по-малък е и от GH5). Отново откриваме 24МР пълноформатен сензор с Dual Native ISO, което позволява получаването на качествено изображение и при ISO 51200, а освен това е включена подобрена версия на познатата двойна оптична стабилизация, която комбинира системите от корпуса и обектива. Тя позволява снимане с до 6.5 стопа по-бавни скорости на затвора.

Фотоапаратът може да записва 4K 60fps видео с 10-битов цвят, а по-късно през годината ще получи ъпдейт, който ще активира вътрешен запис на Cinema 4K видео, както и извеждане на RAW видео данни през HMDI към Atomos Ninja V. Последното ще позволи запис на 5.9K видео при 30 fps. Работата с V-Log и V-Gamut обещават картина с 14+ стопа динамичен диапазон, поддържа се и HDR видео в HLG формат. Добавена е и Slow & Quick функция, която позволява забавяне или забързване на записа, а освен това можете да снимате FHD видео при 180 fps.

Panasonic е осигурила и професионални функции за контрол на експозицията като Waveform monitor, Luminance Spot metering и възможност за зареждане на собствени LUT файлове. Налична е и поддръжка за снимане с анаморфни обективи. Заради намалените размери Lumix S5 вече е без разположения в горната част LCD дисплей за достъп до настройките на снимане, но това не е чак толкова голяма загуба.

За сметка на това основния сензорен дисплей (3", 1.84K точки) вече може да се върти свободно и дори да се обърне напред подобно на серията GH, което е много удобно при снимане на видео. Освен видео устройството може да осигури и снимки с високо качество, включително и кадри с резолюция до 96МР като се ползва функцията High Resolution Shot. Тя комбинира 8 снимки в една, което става чрез леко изместване на сензора посредством системата за стабилизация.

За снимки с дълга експозиция за първи път в пълноформатен модел Lumix S5 е добавена опцията Live View Composite, която на практика позволява в реално време да видите резултата и да прекъснете снимката, когато пожелаете. Panasonic е обърнала внимание и на автофокусната система като изтъква, че тя е подобрена и на практика е най-добрата в нейните фотоапарати. Чрез технологии за машинно обучение в реално време се прави разпознаване на намиращите се в кадъра човешки тела, лица, очи, глави и дори животни.

Фотоапаратът има корпус от магнезиева сплав и включва специална система за разсейване на генерираната при снимане на видео топлина. Според компанията това му позволява да снима продължително при температури до 40 градуса. С Lumix S5 бяха обявени и 4 нови обектива - класически портретен обектив 85mm F1.8, който ще е наличен през ноември и още три, които ще се появят по някое време след това (24mm F1.8, 35mm F1.8, 50mm F1.8 и 70-300mm F4.5-5.6).

Продажбите на Panasonic Lumix S5 ще започнат към края на септември или началото на октомври на цена 3949 лв. за тялото и 4499 лв. за кит с обектив 20-60mm F3.5-5.6. При закупуване преди 30 септември потребителите могат да получат безплатно и обектив Sigma 45mm F2.8 DG DN на стойност 549 евро.