Първа среща с HTC One

Първа среща с HTC One
С над 300 нови функции, HTC One е един от най-амбициозните телефони на тайванската компания. След срещата ни с него днес вече разбираме защо, както и става ясно, че успехът му е от решаващо значение за HTC. Първите ни впечатления са повече от добри, но ще трябва да изчакаме тестовите бройки за финално заключение. Все пак е очевидна еволюцията в дизайнерските принципи на компанията и начина, по който гледа на софтуерите особености като способ за диференциране на продуктите си.

HTC One е извънредно солиден продукт - това е усещане, което се подсилва от масивния алуминиев заден панел, изработката на който според HTC е била усъвършенствана в продължение на 12 години. Извивката му приляга удобно в ръката, а текстурата улеснява задържането. Според представител на компанията алуминият е обработен специално, а черната версия е анодизирана, което би трябвало да направи метала много по-устойчив на удари. Предната част също впечатлява, тъй като е изградена от стъкло Gorilla Glass 2 и алуминий, които образуват единна повърхност без осезаеми граници между двата материала. В алуминия прецизно са пробити множество отвори, които покриват стереоговорителите. Корпусът е с дебелина между 4 и 9 мм.

Те са част от системата HTC BoomAudio, която разчита на два отделни усилвателя за жака за слушалки и високоговорителите, за да осигури по-качествен звук, който дори и при по-голяма сила е лишен от изкривяване. Върху корпуса ни направи впечатление и бутонът за включване, в който е интегриран инфрачервен предавател. Благодарение на него смартфонът може да се ползва като универсално дистанционно за контрол на различна домашна електроника.

Промяната в интерфейса Sense също е очевидна. Той се различава драстично от своите предишни превъплъщения и изглежда много по-лек и изчистен. Важна част от него е функцията BlinkFeed, която е достъпна постоянно върху една от страниците на основния екран. Чрез нея се осигурява достъп до съдържание от хиляди онлайн източници, ъпдейти от Facebook и Twitter, приложения, вградени услуги и др. Информацията се обновява автоматично и е винаги готова за консумация. Работата на приложението беше бърза и безпроблемна и съпроводена с ефектна анимация. Това обаче едва ли е изненадващо заради факта, че HTC One използва четириядрен процесор Qualcomm Snapdragon 600 с честота 1.7GHz в допълнение от 2GB RAM памет. Устройството работи изключително бързо и трябва да се изпробва, за да се оцени подобрението в това отношение, но все пак някаква представа може да се добие и от видеото по-долу.

При камерата също има сериозен ъпдейт по отношение на възможностите. Телефонът разполага с технологията UltraPixel, която разчита на сензор с големи размери (1/3.2") с резолюция 4МР. В случая обаче резолюцията не е важна, твърди HTC, а размерът на пикселите - колкото е по-голям, толкова е по-добра и неговата светлочувстителност. Това в комбинация с използваната за изработка технология BSI (със задно осветяване) и светлата бленда f/2.0 според HTC води до подобрение от 300% в количеството на уловена светлина. Дали това е така, ще проверим скоро на практика. Камерата също разполага с обновен основно интерфейс и освен с познатите функции като HDR и режим на серийни снимки, предлага някои много интересни екстри.

Такава например е функцията HTC Zoe. С нея могат да се правят поредица от последователни кадри в пълна резолюция - преди и след натискане на бутона на камерата, съпроводени с кратко видео, които след това могат да бъдат подложени на допълнителна обработка. Когато изпробвахме няколко от свързаните с нея функции, останахме впечатлени от лекотата на употребата им и от атрактивния краен ефект. Например достъпна е опция за ретуш на групов портрет, като за всяко от лицата в кадър може да се подбере най-доброто изражение от серията снимки.

Sequence shot дава възможност за комбиниране в един кадър на различните фази от дадено движение - например скок, а функцията за изтриване на ненужни обекти обещава да направи снимките на забележителности по-лични, като ги изчисти от нежелани хора в кадър. HTC Zoe позволява и лесното поделяне на заснетото, а освен това разполага с възможност за автоматично създаване на кратки клипове с най-интересните моменти от заснето видео, като добави към тях ефектни преходи и музика.

 • тоя дето е там и представя телефона е ГОЛЯМ АМАТЬОР !!:X
  ivanchosl
 • HTC One ще се предлага още от началото на март, дори ще дойде и у нас - Глобул и Виваком ще го предлагат, за Мтел все още не се споменава. Апарата стартира с JB 4.1.2, в прес релийзите се споменаваше, че ще има ъпдейт 4.2.2, предполагам че и 5.0 няма да го подмине.;) П.п. Иначе ако държиш на дълга поддръжка, правилно си се ориентирал към Nexus серията. Моя SGN стартира с 4.0.1 премина през 4.0.2, 4.0.4 (с тази версия го взех), 4.1.1, 4.1.2, 4.2, 4.2.1 и сега е с 4.2.2.
  sirgeorge
 • HTC просто са безнадежден случай... Въобще цялата им политика последната година е меко казана малоумна, така че не мисля, че ще имат кой знае какъв успех и с този телефон. Като се сетя butterfly през какви периоди го пускаха на различните пазари и как в Европа май още не можем да си го купим и им лъсва голия задник на HTC. В допълнение и уникалната политика за upgrade на Android версиите на устройствата си. Имам HTC Sensation, но не бих си купил в никакъв случай HTC в момента, освен ако не е от Nexus серията.
  nmnikolov
 • HTC One освен с камера, дисплей и звук е едни гърди напред и в производителността пред Sony Xperia Z - http://t.co/SR59txhI за S4 ще видим по-късно като го обявят.
  sirgeorge
 • Отново най-добрият телефон ще е на HTC. Samsung прецакани again ;)
  Meroo
 • И е несменяема:) Само със стерео-говорителите дърпат пред другите, но може пък и на тях да им хрумне "уникалната" идея смартфон от висок клас, ползващ се масово за мултимедия, да има по-приличен звук, а не всичко да се изчерпва до процесорна мощ и други сухи цифри.:|
  mkpetrov
 • Хубава машина, наистина. Солидно изпълнение, алуминиев гръб. Софтуерно ще издиша, според мен. Това е характерно за HTC през последните години, макар да си взеха известни поуки и да са опростили СЕНСА доста. Тия LiveTile-ове, които наподобяват уиндоус 8, нещо не ме грабват. Батерията също ми се вижда малка. НЕзнам защо, при положение, че имат вече излезнали модели с 5 инчови екрани, направиха стъпка назад и останаха на 4.7. Без да съм фен на когото и да е, скромното ми мнение е, че следващото Галакси S4 ще го тръшне в земята. Времето ще покаже...
  David_Jr
 • И на iPhone, и на BlackBerry Z10... Но е хубав телефонът, не отричам. Нооо...истината ще е в GALAXY S IV (woo)
  N-LAY