Първата тестова версия на Android 11 вече е достъпна за телефоните Pixel

Макар телефоните с Android 10 да са все още малко, Google продължава работата по следващите издания на платформата и вчера пусна първата тестова версия на Android 11 за разработчици. Компанията посочва, че благодарение на множеството отзиви, които е получила миналата година, през тази тестовото издание излиза по-рано.

Софтуерът е достъпен за Pixel 2 / 2 XL, 3 / 3 XL, 3a / 3a XL и 4 / 4 XL, но тъй като става дума за ранна версия, която не е подходяща за ежедневна употреба, инсталацията става ръчно. Междувременно Google ще продължи да добавя нови функции към платформата и да пуска тестови версии, но основните добавки в Android 11 ще бъдат разкрити на конференцията Google I/O през май.

Компанията посочва, че в новото издание запазва своя фокус върху добавянето на последните иновации, докато продължава да обръща голямо внимание на сигурността и опазването на личната информация. Включени са нови начини, с които потребителите да контролират достъпа до чувствителни данни и файлове, а освен това критични зони на платформата са получили повишена защита. За разработчиците на софтуер има нови добавки като подобрения за сгъваеми устройства, машинно обучение, нови мултимедийни и фотографски възможности и др.

С навлизането на 5G мрежите в Android 11 ще се появят специфични API за тях. С Dynamic meteredness API може да се провери дали една връзка е неограничена, за да се повиши качеството на съдържанието, а Bandwidth estimator API проверява какъв е капацитетът на мрежата. Добавена е поддръжка за дисплеи с отвори за камери и за новите типове waterfall панели със силно извити страни.

В Android 11 има подобрения като балончета (Bubbles) в приложенията за комуникация, които позволяват лесно преминаване през няколко чата, нова секция за съобщенията в лентата с нотификации и възможност за вмъкване на снимки в отговорите. Включена е и нова опция за запис на екрана. Сред другите промени са автоматизирано активиране на системната тъмна тема, подобрения в управлението на разрешенията на приложенията, по-добра зашита на данните във външна памет, разширена поддръжка на биометрични методи за оторизация и др.

Източник: Android Developers Blog