Първият магазин на Amazon без касиери отваря в понеделник

Гигантът в електронната търговия Amazon се готви за откриването на първия физически магазин на компанията, в който няма да има касиери. Откриването е утре, а обектът, който носи името Amazon Go и ще предлага хранителни стоки, се намира в новата централа на Amazon в Сиатъл. Премиерата е с година по-късно от първоначалните планове, но това забавяне е оправдано предвид на високотехнологичния характер на магазина, чиято концепция може да промени коренно търговията на дребно. Amazon Go разчита на комбинация от сензори и камери, за да идентифицира купувачите и да разбере какво вземат от рафтовете и какво връщат обратно.

Касиери няма, а кредитните карти на потребителите се таксуват автоматично, след като те излязат от магазина. Това означава край на досадното чакане на дълги опашки, а експериментът на Amazon се следи с особен интерес, защото в него има голям потенциал за тотална промяна на традиционната търговия. Засега не е ясно кога и къде ще се появят други магазини. Началото беше поставено в края на 2016 година, когато магазинът започна работа със служители на Amazon с обещание да бъде достъпен за крайни потребители в началото на 2017. Това така и не стана, но допълнителното време е помогнало на компанията да усъвършенства технологията и да я подготви за крайни потребители.

Източник: Reuters

 • Бъркаш, но просто няма да го доживеем, поне аз, а ти като по-млад може да имаш този шанс ;) Технологиите, както писах, коренно ще променят пазара на труда, мисленето на хората и може да изглежда утопия, но ще стане !
  Боби13
 • Казах , че ще е добре да се върши от машини ! И несъм обиждал никой !
  ilchev_n
 • Висок съм 2м. и 2см. и тежа 102кг., като в тялото ми има повече мускули и по-малко сланини. Смятам, че килограмите ми пасват идеално на размерите ми. За разлика от многото хора, които срещам всеки ден, аз водя здравословен начин на живот. Говоря в множествено число именно поради тази причина, повечето хора ядат каквото им скимне и изобщо не се грижат за външния си вид, както и за здравето. Най-често това ми мнение се сформира, когато видя покупките на клиент в супермаркета, който стои на опашка на касата и е преди мен. Отново се опитваш да ме обидиш... За милинките и баничките съм напълно съгласен. Добре се самозалъгваш с това, че черната работа се върши от машини.
  Wallker
 • [Quote]Знам, че технологията все повече ще ни измества във всякакви видове работа. Затова не съм съгласен с това.[/Quote] Идеята е хората да се занимават с работа, която носи добавена стойност - т.е. да са полезни на обществото. Затова скоро няма да има голяма нужда от нискообразовани хора - просто ще бъдат заместени от умни машини.
  Blue Sky
 • Махат касиерите, но на заден фон има много служители, които обслужват магазина и зареждат рафтовете.
  chilko
 • Такъв магазин в БГ едвали ще има някога ! Ние сме 100г назад ! Немога да разбера , защо говориш от името на всички , че сме “затлъстели” нима визираш себе си?Докато Българина закусва баници, милинки и тем подобни боклуци , ще е така ! Роботизирането не е от вчера и е неизбежно! Има си и минуси и плюсове ! Все пак ще е по -добре черната работа да се върши от машини !
  ilchev_n
 • Такъв магазин в БГ едвали ще има някога ! Ние сме 100г назад ! Немога да разбера , защо говориш от името на всички , че сме “затлъстели” нима визираш себе си?Докато Българина закусва баници, милинки и тем подобни боклуци , ще е така ! Роботизирането не е от вчера и е неизбежно! Има си и минуси и плюсове ! Все пак по -добре черната работа да се върши от машини !
  ilchev_n
 • Знам, че това е така. Знам, че технологията все повече ще ни измества във всякакви видове работа. Затова не съм съгласен с това.
  Wallker
 • Бъркаш. Роботизациятя във всякакви форми все повече ще навлиза в живота ни и ще измества хората. Ще се променят много неща, включително и настоящите икономически и социални представи за живота. Това ще доведе до повече свобода на хората да се занимават с по приятни неща ( култура, спорт, туризъм и т. н. Просто ще се промени коренно философията за живота. Много закони ще се наложи да се променят. Разбира се това изисква време и надали ще го доживеем. Мислиш от гледна точка на миналото, а точно младите трябва да сте напредничави.
  Боби13
 • Както казах, могат да сложат 15 човека, за да покрият 15-те каси и проблема с опашките да се реши много бързо. Нищо не им пречи и да сложат повече каси... но ние хората сме алчни за пари и ги искаме само за себе си, мислим че никой друг освен нас не ги заслужава.
  Wallker
 • супер идея, дано доживеем и у нас да се появят подобни магазини.. Няма смисъл да висиш 10-15 минути на опашка, само защото магазините пестят от заплати на персонал и накрая да те обслужи някоя намусена касиерка.
  maxito2
 • Ако продължаваме да робстваме на техниката, ще останем без работа, без значение каква ни е професията - полицай, пожарникар, доктор, касиер, продавач на обувки като Ал Бънди и т.н.. Трябва да има някакъв праг.
  Wallker
 • Професията касиер след време просто ще изчезне. Неумолимо е и дали ти харесва или не няма значение. Както ще изчезнат и шофьорите и т.н.
  Боби13
 • И от тук започва безработицата и по-малкото работни места. Аз съм против такива магазини! Против съм да ни управляват и да ни следят роботизирани техники, които стават все по-умни с всеки изминал ден, а ние затлъстяваме вкъщи и се чудим какво да работим. А проблема с опашките по магазина е лесно решим. Просто се наемат повече хора, за да се отворят всички каси. Но, 90% от магазините в които пазарувам са с повече от 5-10 каси, и само 1/3 от тях едва работят, като целта на собствениците е да имат по-малък разход за заплати на работници. (no)(no)(no)
  Wallker