Първоначалната идея на Microsoft за Lumia 950 и Lumia 950 XL е включвала стилус

Първоначалната идея на Microsoft за Lumia 950 и Lumia 950 XL е включвала стилус

Microsoft представи смартфоните Lumia 950 и Lumia 950 XL през есента на 2015, а устройствата ни впечатлиха с мощен хардуер, функция за разпознаване на ириси и системата Continuum, която осигури възможност (до известна степен ограничена) за ползване като компютър чрез връзка с монитор, мишка и клавиатура. Телефоните вече са в историята, а бъдещите мобилни планове на компанията са по-неясни от всякога, но междувременно от сайта Windows Central ни осигуряват възможност да надникнем към оригиналната концепция на компанията за смартфоните и за Windows 10 Mobile като цяло.

Публикуваното маркетингово видео за вътрешна употреба потвърждава по-ранните слухове, че американската компания е предвиждала да снабди телефоните със смарт калъф и възможност за работа с активен стилус, който напомня на този за серията Surface. Видеото е създадено в началото на 2015 по време на разработката на двата смартфона и демонстрира визията на компанията за тях и мобилната й платформа. В допълнение на поддръжката за стилус, клипът демонстрира Glance екран с разширена функционалност и възможност за извършване на жестове в краищата на дисплея. Последното е свързано с технологията 3D Touch, която трябваше да бъде част от смартфона с кодово име McLaren, който така и не достигна до пазара.

Повечето от идеите във видеото са били още във концептуална фаза по време на създаването му, но Microsoft е възнамерявала да ги реализира до премиерата на телефоните в края на 2015. Вече знаем, че това не се е случило, но източници на Windows Central разкриват, че някои от екстрите са работили в прототипи на Lumia 950, но скоро след премиерата на телефоните работата по тях е била прекратена. Компанията е планирала да пусне и смарт калъфи с прозорче за достъп до информацията от функцията Glance. Засега не е ясно дали показаното във видеото ще достигне някога до пазара – съмняваме се, че има шанс да бъде добавено към серията Lumia 950, но не е изключено да бъде включено в евентуални бъдещи смарфони на компанията.

Източник: Windows Central