Пътешествия с Huawei P9

Летните отпуски вече са в миналото, но на хоризонта са следващите възможности за разпускане, които през септември са в изобилие. Всъщност септемврийските почивни дни са точно това, което ни трябва, за да се порадваме на последните топли дни на морския бряг или да отскочим до някой интересен европейски град, за което услужливо ще помогнат новите оферти на нискотарифните авиопревозвачи, които са по-евтини от всякога.

Препоръчани оферти

Аксесоари за:

За такива кратки градски приключения не е нужно много – малко ръчен багаж, план какво искате да видите, резервация в Airbnb или друга предпочитана услуга, приятна компания и средство, с което да уловите спомените. В такива случаи обикновено разчитаме на фотоапарат с куп обективи, които в края на пътуването се оказва, че остават неизползвани, но напоследък камерите на смартфоните станаха толкова добри, че обикновено посягаме към тях. Още повече, че те осигуряват бърз начин за запечатване на момента и не действат стряскащо на хората срещу нас.

През последните няколко месеца имахме възможност да ползваме Huawei P9 като основно фотографско средство в няколко пътувания в страната и в чужбина и установихме, че камерата му е достатъчно способна, а в това може да се убедите и сами от кадрите в прикачената галерия (сред тях има и заснети в RAW формат, които след това са експонирани чрез допълнителен  софтуер). Смартфонът е с тънък алуминиев корпус и е достатъчно лек, за да е с нас навсякъде, а батерията с капацитет 3000 mAh осигурява достатъчно време за автономна работа. Все пак имайте предвид обаче, че активното ползване на камерата консумира енергия. Huawei P9 изненадва с двойната си основна камера, която залага на два 12МР сензора.

Няма да се впускаме в много технически детайли (вижте повече в ревюто ни), но един от сензорите е монохромен и служи за заснемане на черно-бели снимки с много уловени детайли и висок контраст. С него можете да създадете впечатляващи кадри, но ползата от него се усеща и при снимането с цветния сензор – в този случай информацията от монохромната камера се ползва за подобряване на детайлността, контраста и динамичния диапазон.  Двата сензора правят възможно префокусирането на кадъра след заснемане и осигуряват опция за симулиране на  различни бленди за постигане на артистичен боке ефект, за да отделите централния обект от фона.

Камерата се управлява чрез интуитивно приложение, което дава бърз достъп до основните параметри, а допълнителните опции са налични чрез плъзване наляво на пръст върху екрана. Плъзване надясно показва меню с разнообразните режими на камерата, които също служат за създаване на впечатляващи кадри – например рисуване със светлина (най-добре да го ползвате със статив), time lapse видео, прилагане на разнообразни стикери върху заснетото и много други. Автоматичният режим на камерата осигурява детайлни снимки с много добър динамичен диапазон, баланс на бялото, цветопредаване и експозиция, но ако искате да се възползвате от възможностите на камерата, напълно препоръчваме да преминете в професионален режим чрез плъзване нагоре на пръст върху екрана.

Той дава контрол над скорост на затвора, ISO, експозиция, баланс на бялото и фокус. Освен това позволява запазването на цветните снимки в некомпресиран RAW файл за последваща обработка в телефона или в компютъра – ако изберете това, ще получите още по-качествени кадри с много повече детайли (вижте в галерията). Тъй като RAW файловете заемат повече място, препоръчваме да се снабдите и с microSD карта с по-голям капацитет. Huawei P9 предлага и възможност за бързо активиране на камерата чрез двойно натискане на бутона за намаляване на звука – така може да направите снимка за по-малко от секунда и да запечатате ситуация, която след малко няма да е същата.

Разбира се, Huawei P9 осигурява много повече. Предната камера е 8-мегапикселова и се представя много добре, което също ще ви помогне да запечатате пътуванията си и серия от качествени селфита, които удобно могат да се заснемат чрез сензора за отпечатъци върху задния панел и да бъдат подобрени чрез режима за разкрасяване. Има и опция, с която дисплеят светва като светкавица, за да освети лицата в кадъра. Устройството използва операционната система Android 6.0, която е обвита от интерфейса EMUI 4.1 – той осигурява удобен достъп до основните функции и включва полезни допълнения по отношение на нотификациите, оптимизирането на системата и пестенето на енергия.

И за финал един съвет за по-приятно преживяване на път. През последните месеци Google тества едно много интересно приложение, което цели да улесни организирането на пътуванията, като събра на едно място много полезна информация под формата на дигитален пътеводител. Казва се Google Trips и в момента още се намира в етап на тестове, но и сега е достатъчно функционално – то може автоматично да създаде пътувания на базата на получените писма с резервации в Gmail, но няма проблем и да добавите такива и ръчно.

Всеки гид е разделен на няколко секции с полезна информация за интересни места и забележителности с рейтинг от Google Maps, транспорт, храна, важни детайли за местните особености и свързаните с пътуването резервации (ако такива са открити в Gmail). Ръководствата могат да бъде изтеглени в телефона за ползване офлайн, което спестява интернет в роуминг. Ако това ви се струва полезно за предстоящите ви пътувания, можете да се сдобиете с най-новата тестова версия на Google Trips от тук и да я инсталирате ръчно в телефона си с Android.Huawei P9 samples