Платформата HiAI 2.0 на Huawei ще улесни навлизането на изкуствения интелект

Платформата HiAI 2.0 на Huawei ще улесни навлизането на изкуствения интелект

Третото издание на конференцията Huawei Eco-connect Europe донесе и новината за официалния старт на отворената платформа HiAI 2.0, която има за цел да улесни разработката на технологии за изкуствен интелект, които работят в мобилните устройства. Новото издание осигурява на разработчиците отворена екосистема и им предлага да използват възможностите на чипсетите на Huawei, устройствата и облачните услуги чрез HiAI Foundation, HiAI Engine и HiAI Service.

Интересно е, че премиерата на HiAI 1.0 беше през април тази година, а според компанията осигуряването на достъп до необходимите инструменти и API за разработка е ускорило създаването на приложения и е намалило сложността. Няколко месеца по-късно компанията е готова и с HiAI 2.0, което е показателно за усилията, които полага в областта на изкуствения интелект. Новата версия обещава по-висока производителност, по-разнообразни API и по-добра поддръжка в повече устройства.

HiAI 2.0 включва компонентите HiAI Foundation, HiAI Engine и HiAI Service, които работят в синхрон. Първият дава достъп до възможностите на чипсета като поддръжка с различни ИИ системи и оператори, както и до повишени изчислителни възможности. Платформата ползва способностите на Kirin 980 и на неговия двоен NPU чип, който осигурява два пъти по-висока скорост на разпознаване на снимки спрямо Kirin 970 или до 4500 в минута.

HiAI Engine предлага достъп до различни API за бързо вграждане на ключови функции във външни приложения. Пример за това е функцията AI Spotlight Reel от устройствата в новата серия Mate 20, която може да идентифицира клипове с определено лице и след това да създаде 10-секунден монтаж с него. Тук се ползва лицево разпознаване и категоризиране чрез AI Engine. HiAI Service осигурява връзка между услугите и потребителските нужди, за да могат разработчиците да разпространят услугите си по-бързо.

Huawei посочва, че до момента в екосистемата на HiAI работят над 1000 партньора и 450 000 разработчика, които осигуряват ИИ функции на над 300 милиона потребители. Като част от програмата HiAI Huawei управлява 13 изследователски центъра и две отворени лаборатории на различни места по света, като си партнира с местни разработчици по създаването на нови приложения.

Източник: Huawei