PlayStation Classic не успя да затрудни хакерите

Броени дни след пазарната премиера на PlayStation Classic много ентусиасти вече успяха да постигнат голям напредък в предизвикателството да накарат устройството да зареди други игри или софтуер. Оказва се, че всичко това се дължи на Sony, защото компанията не е свършила достатъчно добра работа за криптографската защита на джаджата.

Преди дни конзолните хакери yifanlu и madmonkey1907 успяха да свалят кода на PlayStation Classic през серийния порт на устройството, а след това стана ясно, че повечето от важните части на системата са подписани и криптирани с ключ, който е вграден в самата конзола. Това означава, че на практика Sony разпространява джаджата с ключа, който е нужен за получаване на достъп до нейния софтуер.

В допълнение yifanlu откри, че конзолата не извършва проверка на подписа на кода, който се зарежда при стартирането на системата. Така зареждането на произволен код от USB памет би било лесна задача, а това отваря път за стартиране на допълнителни игри или друг софтуер. Засега процесът все още не е много лесен, но това вероятно ще се промени скоро. За сравнение хакването на NES и Super NES Classic Edition се оказа по-сложна задача, но в крайна сметка устройствата не успяха да устоят на хакерите.

Източник: Ars Technica