По-евтини международни разговори в ЕС от 15 май

По-евтини международни разговори в ЕС от 15 май

На 15 май влизат в сила нови максимални цени за международните разговори и SMS в рамките на ЕС. Според регулацията потребителите, които се обаждат от своята страна в друга от Съюза, ще плащат най-много 19 цента на минута и 6 цента на SMS. Цените са без ДДС. Новите правила адресират съществувалите преди това големи разлики в цените между отделните страни на ЕС. Според ЕК стандартната цена за мобилен международен разговор в рамките на ЕС е била средно три пъти по-висока от тази за домашен разговор, а при съобщенията цената е била двойна.

В някои случаи цената за международен разговор в ЕС е била дори десет пъти по-висока от тази за вътрешно обаждане в страната на потребителя. Телекомите са задължени да уведомят клиентите си за новите максимални цени, така че не се изненадвайте, ако получите уведомителен SMS. Правилата влизат в сила от 15 май във всички 28 страни от ЕС, а скоро ще са валидни и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Имайте предвид, че новите цени засягат само частни потребители, а бизнес клиентите са изключени от регулацията, защото различни компании предлагат специални оферти за тях.

Източник: Европейска комисия

Оферти на деня

 • Стимулират бързото изнасяне на свежа работна ръка към чужбина :)
  TRACKER
 • -
  Blue Sky
 • Как успяхте пак да го обърнете на iPhone vs Android - мъгла ми е :D
  По темата - какви бяха максималните цени досега? Проверих съобщенията, които съм получавал при излизане в ЕС и цените са ~същите като обявените нови максимални цени.. хмм..

  P.S. по офтопика - реално iMessage е много удобна услуга, не мога да го отрека, и когато всички фаворити в телефонния ми указател са с айфон не ми се е налагало много да ги мисля останалите. Въпреки това - естествено почти всеки на телефона си, включително и аз разполагаме с Viber, WhatsApp и Messanger, така че - няма смисъл от спор - тези, които имат iMessage го ползват когато могат иначе всички ползват всички останали алтернативи така или иначе..
  radko89
 • Пък познатите без айфон викаш кучета ги яли, а, нищо няма да инсталираш да им пишеш. :)
  tzincbg
 • В сценария ТИ си извън ЕС. Дори да съм извън ЕС все някъде ще намеря заведение с Wi-Fi (или в краен случай местна предплатена карта).
  Разбирам колко ви е трудно на вас Android потребителите да си плащате за всичко, да инсталирате еди какво си, за да може да се обаждате/пишете безплатно, но при iPhone това нещо е вградено и единственото, което се изисква е достъп до интернет (естествено и да си влязал с iCloud акаунта на устройството) да провеждаш безплатни аудио/видео разговори и изпращаш SMS-и/MMS-и напълно безплатно до други с iPhone.
  centur
 • В роуминг в ЕС и в роуминг извън ЕС са две съвсем различни неща (от гледна точка на цената на услугата).
  TRACKER
 • Прочети още веднъж цитираното:
  как пращаш "СМС" през айфона в роуминг извън ЕС. Щом съм в роуминг значи си ползвам мегабайтите в роуминг от оператора и затова няма да платя дори 1 стотинка, ако ще SMS-а/MMS-а да го пращам в Австралия.
  centur
 • В сценария ТИ си извън ЕС.
  tzincbg
 • Искам да видя как пращаш "СМС" през айфона в роуминг извън ЕС. И най вече да ти видя физиономията като те ужулят за дейта трафик за "СМС". По план имам интернет в роуминг, от което следва, че не плащам нищо, ако ще до Австралия да отива SMS-а.
  centur
 • Когато няма интернет, автоматично минава на стандартен SMS. Не е като китайците да си пуска сам интернета, въпреки че е изключен.
  iWolff
 • Искам да видя как пращаш "СМС" през айфона в роуминг извън ЕС. И най вече да ти видя физиономията като те ужулят за дейта трафик за "СМС".
  iavorski
 • Голяма работа е тоя imessages. Какво ще правим ние обикновените хора? Ще пускаме пощенски гълъби 10 пъти по-романтично. С много любов от i-Siktir. И 90% от контактите ти като използват android кво правим... използваме вайбър и whatsapp
  wer_aac
 • Каква искряща тапота :)
  donleone
 • Да де, ясно ми е, но то реално е "инсталирано", просто е интегрирано в приложението за съобщения. Пак се регистрираш в дадена услуга подобно на Вайбър и Телеграм, така че не намирам някаква разлика между двете дали ще ползваш iMessage или Viber.. :) Не, не е нужно да правиш нищо от своя страна - единствено ти и получателя трябва да сте с iPhone/iPad. Няма никакви активации, попълване на номер или каквото и да е освен да си поставиш SIM картата в iPhone и си влезеш с iCloud акаунта.
  centur
 • И как точно пращаш СМС през и***** че ми е много интересно :)
  donleone
 • Да де, ясно ми е, но то реално е "инсталирано", просто е интегрирано в приложението за съобщения. Пак се регистрираш в дадена услуга подобно на Вайбър и Телеграм, така че не намирам някаква разлика между двете дали ще ползваш iMessage или Viber.. :)
  mishobehar
 • Аз лично не помня кога за последен път пратих СМС.. Вие? През [b][b]iMessage[/b][/b] изпращам доста често SMS-и + MMS-и като по този начин не давам нито една стотинка на никой оператор, защото между iPhone <-> iPhone си пишем безплатно [u]без да инсталираме еди какво си[/u], също за [b]аудио/видео разговори през FaceTime[/b] с много по-добро качество дори от Messenger/Whatsapp.
  centur
 • Да, голям парадокс с тия СМС-и.. Гледам сега Теленор са на новите цени дори и за национални, но А1 си седи 0.25 за национални и 0.40 (да, четиридесет) стотинки на съобщение, а Вива на 0.18 в странта/0.21 извън..
  Те тези неща трябва да са безплатни към плановете както е навсякъде, включително и в Румъния.. Хем могат да се следят, хем да се анализират навиците и комуникациите на хората..Сега с Вайбър/Телеграм и т.н. остават с празни ръце..

  Явно още е златна мина със старите телефони с копчета дето голяма част от пенсионерите ползват.
  Аз лично не помня кога за последен път пратих СМС.. Вие?
  mishobehar
 • -
  Blue Sky