По-скъпите смартфони вдигат печалбата на Apple

По-скъпите смартфони вдигат печалбата на Apple

Финансовите резултати на Apple за предходното тримесечие разкриват, че макар броят на продадените телефони iPhone на годишна база да е увеличен незначително, приходите от тях са скочили с цели 29%. Отчетният период приключи в края на септември и включва само няколко седмици от продажбите на iPhone XS и XS Max, а ръста в приходите показва, че компанията е успяла в стратегията си да продава по-скъпи устройства. Средната продажна цена на iPhone вече е 793 долара при 724 долара през предходното тримесечие. Това също е индикация, че увеличаването на цените работи след дебюта на iPhone X, който беше първия смартфон на компанията, чиято цена премина границата от 1000 долара.

За периода компанията отчита приходи от 62.9 милиарда долара при 52.5 милиарда преди година. Резултатите показват, че компанията е продала с 6% по-малко таблети iPad или 9.6 милиона броя, а приходите от тях са били с 15% по-малко (4 милиарда долара). Това най-вероятно ще се промени в следващия отчет заради представените преди дни нови модели iPad Pro. При компютрите Mac също има спад в продадените бройки на годишна база - с 2% до 5.3 милиона, но приходите от тях са се увеличили с 3% до 7.4 милиарда долара. Тук също очакваме раздвижване заради новите MacBook Air и Mac mini.

Подразделението за услуги, което включва AppleCare, iCloud, Apple Pay и Apple Music продължава да отчита добри резултати с ръст на приходите от 17% до почти 10 милиарда долара. Категорията с други продукти, в която влизат AirPods, Apple TV, Apple Watch, Beats, HomePod, iPod touch и други регистрира ръст в приходите от 31% до 4.2 милиарда долара. Apple очаква силно последно тримесечие на годината, което да донесе приходи 89-93 милиарда долара, но компанията вече няма разкрива броя на продадените устройства. Според финансовия директор Лука Маестри тези цифри не са добър индикатор за финансовото представяне на Apple.

Източник: Apple

  • Средната продажна цена се получава като се разделят приходите на продадените бройки. Сравнението е спрямо предходното тримесечие. Увеличението на приходите с 29% е на годишна база.
    chilko