Показаха безконтактна кредитна карта с биометричен сензор

Показаха безконтактна кредитна карта с биометричен сензор

Компанията Gemalto, която произвежда чипове за кредитни и SIM карти, показа безконтактна кредитна карта със сензор за пръстови отпечатъци. Иновацията в случая е, че пръстовият отпечатък на притежателя се използва вместо PIN код при плащания. Новата карта работи по следния начин: първо нейният притежател дава пръстов отпечатък в своя банков клон. Този отпечатък се запаметява в картата, а при всяко плащане се осъществява връзка между POS терминала и банковата система, която сверява данните от сензора. Самата карта няма нужда от батерия, а набавя енергия от POS терминалите. Според ръководството на Gemalto масовото разпространение на такива карти ще стане по-късно на тази или в началото на следващата година. В момента картите се ползват от клиентите на Bank of Cyprus.

Източник: ZDNet

  • ами със сигурност ще е по-сигурна от съществуващите в момента безконтактни карти.. Ако си загубиш картата, докато се усетиш може да ти източат доста пари. Ако нямаш смс-известяване за транзакции, може да минат часове докато разбереш. И ако нямаш застраховка, банката е длъжна да възстанови суми от неоторизирани транзакции над 300 лв, до 300 са за твоя сметка.
    maxito2
  • Вече е неизбежно - и в най-евтините тешефони слагат сензори за отпечатъци, ще се взимат навсякъде. Дано помогне с/у престъпността, но се съмнявам. Прекалено много данни всъщност влошават разкриваемостта, заради многото шум и малкото ресурси за качествена обработка: https://www.thetimes.co.uk/article/crime-up-10-in-a-year-but-police-make-12-fewer-arrests-9fsgwnxj0 Проблемът за мен е друг -фалшивото усещане за сигурност. Данните в RFID чипа на безконтактните карти може да се прочетат от много далече от устройство с мощна антена без да я вадите от джоба изобщо и да бъде източена онлайн -там пин код/отпечатък не трябва. Разбира се, данните може да са качествено криптирани и тази информация да е безполезна, но може и да не са. Зависи от IT отдела на банката, а за него не знаете нищо, и може да се окаже, че карта без отпечатък е по-сигурна. Конспирация?!1 Не. Доказателствата: https://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/01/30/hackers-demo-shows-how-easily-credit-cards-can-be-read-through-clothes-and-wallets/#95d03fa78a67 https://security.stackexchange.com/questions/69231/from-how-far-away-can-passive-rfid-tags-be-read
    tzincbg
  • За всичко са виновни тия дето спряха мелодия на годината :D Има и алтернатива споко - пещери свободни колкото искаш ;)
    Nistel