Повече от половината собственици на компютри използват пиратски софтуер

Повече от половината собственици на компютри използват пиратски софтуер
Business Software Alliance публикува неприятна за софтуерните компании информация, че над половината от потребителите на компютри използват пиратски софтуер. По-неприятната новина е, че положението се е влошило спрямо миналата година, когато процентът на хората, използвали някога пиратски софтуер, е бил 42, а сега е 57%. Проучването на BSA, което е проведено сред 15 000 потребители в 33 страни, показва, че хората в развиващите се държави използват четири пъти повече програми, за които не са платили, отколкото хората в западния свят. Според изчисленията на асоциацията годишните загуби за софтуерната индустрия от пиратството са 63,4 милиарда долара. Важно е обаче да отбележим, че членове на BSA са компании като Apple, Microsoft и Adobe, което означава, че подобни изчисления по всяка вероятност са преувеличени.

http://portal.bsa.org/globalpiracy2011/downloads/study_pdf/2011_BSA_Piracy_Study-Standard.pdf

 • Дали :D ако заплатата ми стане поне като гръцката пенсия :P тогава ще съм по доволен,няма да купувам нафта на черно да се цапам и омирисвам а ще зареждам на бензиностанция с думите "до горе".Няма да си правя сам ремонта у дома а ще викна фирма и ще замина на море докато бачкат,няма да си преинстал вина сам а ще извикам ИТ специалист.Не че имам нещо против платените продукти,в интерес на истината съм купувал мобилни приложения но при пиратска програма и легална и пиратски филм и филм на кино има огромна разлика например.
  fox_vt
 • Хаха да живее пиратството! Преди време печелех доста и си купих лиценз за винрар, и един уиндоус XP home. И толкова, всичко друго е пиратско. BSA като ги яде толкова да ми осигурят 1000 лева твърд месечен доход и тогава ще си купувам това-онова.
  petar258
 • Да, но за своите 30% осигуряват чудесна платформа за приложения. А и 70% отиват при developer-ите, доста хора станаха милионери от това :)
  strk
 • App Store - пак се пълни гушата на Eпъл.
  buttman
 • Пиратството не се ограничава до adobe, microsoft и apple. Дори за последните и моята логика е, че като съм дал 3-4000 лв за Macbook Pro не виждам защо да им давам още пари за офис пакета или за garage band. А Microsoft България дори имаха наглостта да ни правят телефонен тормоз в офиса да сме им давали списък с броя на компютри и какъв лицензиран софтуер имаме. При положение, че не ползваме техни продукти! Мисълта ми беше за пиратсвото на софтуер, правен от малки компании - например софтуер за телефон/таблет. Независимо, че голяма част от програмите в app store-овете струват по 1-10$, хората продължават да ги пиратстват.
  strk
 • (no) Вярно е, че в България се ползва много пиратски софтуер. Но в десетката на европейските страни са и държави като Франция, Германия, Италия, Великобритания. Първенец е Китай - 80%. Тенденцията е пиратството да расте . Достатъчно съм напълнил гушите на алчните "Майкрософт", "Адоб", "Епъл"... Какво доверие да имам и защо да плащам за антивирусна програма, която се разбива лесно ? Всъщност никакъв смисъл няма от антивирусна програма. Дали ще влезе вирус в компютъра зависи изцяло от този, който го ползва. В известна степен има смисъл само от антишпионски софтуер. Пълно е с безплатен и ефективен такъв.
  buttman
 • [Quote]Аз пък използвам само пиратски програми включително и уиндоуса и ако стандарта ми на заплата стане като "западните" страни ще мина на легални дотогава черното знаме с черепа ще се вей и толкос. [/Quote] Почти сигурен съм, че дори заплатата ти да стане западна, пак ще си останеш с това мислене. Бай Ганьо и 10 000 лв на месец да изкарва, пак ще си е Бай Ганьо :) Не се заяждам - и себе си оприличавам до някъде с него, но гледам най-използваните ми продукти да са лицензирани, за да се отблагодаря на разработчиците. Дори няколко пъти съм дарявал немалки суми на безплатни проекти, защото ми вършат много добра работа.
  strk
 • Аз с времето намалявам m$ софта. Новите версии на office са просто грозни и не са организирани добре, затова ползвам openoffice - ретро визия, но няма никакви проблеми с новите формати, безплатен. Win-а ми е скъп да го купувам, имах един vista enterprise, който надградих до 7 ult само за $110 и повече пари за win не давам, смятам, че не си струва. Софтуера ми е в повечето случай е пиратски, това с което работя е купено.
  vladovn
 • Ами аз нелегални антивирусни не ползвам - от 5 години съм само с платен Nod32. Колкото до другите безплатни варианти на офис и т.н. - опитвал съм и ако съм сметнал, че вършат работа - ги ползвам (7-zip вместо WinRar, който някой спомена, IrfanView и др.) където съм сметнал, че са твърде криви или бъгави (OpenOffice) - не ги ползвам, а ползвам нелегални версии на платени продукти. А Win 7 Home нямам, имах Vista Home :) Наистина смятам, че ако примерно Windows и Office се пуснат с локална преференциална цена 50-60 лв. продажбите ще скочат десетки пъти, а приходите - поне 3-4 пъти. Примерът с мобилния софтуер е показателен.
  Sage
 • [Quote]Забележете изречението" четири пъти повече в развиващите се страни отколкото в западните страни" Сега се напънете да измислите кое е различното мечду развиващи и западни защото очевидно има разлика Аз пък използвам само пиратски програми включително и уиндоуса и ако стандарта ми на заплата стане като "западните" страни ще мина на легални дотогава черното знаме с черепа ще се вей и толкос.[/Quote]
  milen888
 • (yes)(yes)(yes)(yes)(yes)(yes)(yes)(yes)(yes)(yes)(yes)(yes) (beer)(beer)(beer)(beer)(beer)(beer)(beer)(beer)(beer)(beer)(beer) :)
  motofen2
 • Забележете изречението" четири пъти повече в развиващите се страни отколкото в западните страни" Сега се напънете да измислите кое е различното мечду развиващи и западни защото очевидно има разлика :PАз пък използвам само пиратски програми включително и уиндоуса и ако стандарта ми на заплата стане като "западните" страни ще мина на легални дотогава черното знаме с черепа ще се вей и толкос.
  fox_vt
 • Ult може да се намери с доплащане за надграждане от home на прилична цена. Офис пакет има и безплатен. Антивурсни също има безплатни. Пиратски софт ще има, поне докато се продава на тези цени. Виж софта за iOS или android как хубаво върви - не е скъп и се продава.
  vladovn
 • На нетбука съм напълно легален xp home и ubuntu.При програмите имам малко нелегални под windows(winrar,media monkey).Но гледам да не са много.Отскоро съм почти изцяло под убунту.Какво да ви кажа.Има си почти всичко.Липсват алтернативи на media monkey,format factory например,но не е болка за умиране.В доста неща превъзхожда xp-то.Е трудно ще достигне нивото на win 7 ,но да се надяваме,че и това ще се случи скоро.В същност като се замисля има доста добри линукс дистрибуции.Избрах убунту заради по-голямата популярност,защото е много важно при един начинаещ да намира по-лесно информация. Мога също да добавя,че има програми като gparted,които нито една платена или безплатна не може да ги конкурира.Който е ползвал въпросната програма знае за какво говоря.
  azcv
 • При положение, че много малко семейства могат да си позволят да купят компютърна конфигурация в кеш без да пестят няколко месеца, какво да кажем за софтуера, който е няколко пъти по-скъп от машината в общия случай? Ето примерно аз - намирам подходящата машина, а тя ми идва без ОС или по-лошо - със неподходящ едишън (Home). Само Win 7 Ultimate струва [B]650 лв.[/B] - колкото един компютър. Ами антивирусна, офис-пакет, 10-на прилични игри, и още толкова основни и помощни продукта с най-различна функционалност? Все елементарни неща, без които инвестицията в машината е почти безмислена? И ето ти общо 2-3000 лв. Аз лично на компютъра си имам легални (платени) 3-4 продукта - Nod32, един файлов мениджър и 2 симулатора. Които ми вършат перфектна работа и си връщат парите 100% ++. За останалото изчаквам адекватни цени.
  Sage
 • Ползвам Windows и се радвам , че се включвам в това число (yes)
  Stoicho_M4al
 • (yes)
  motofen2
 • Ползвам Linux и се радвам, че не се включвам в това число. ;)
  plam4oo
 • Вие колко пиратски приложения използвате? :)
  makeno